Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Що таке дисфункція тазового дна? Основні симптоми у жінок

Що таке дисфункція тазового дна? Основні симптоми у жінокНаше тазове дно, неначе ремінь підтримує органи у тазі. В тому числі й сечовий міхур, матку або простату, пряму кишку. Однак коли виникає порушення у вигляді дисфункції тазового дна, м'язи вимушені скорочуватися, а не розслаблятися, що своєю чергою створює труднощі з випорожненням кишківника, сечовипусканням та статевим актом. Тому розберемо детальніше, які фактори впливають на порушення механізму скорочення-розслаблення м'язів тазового дна. 

Дисфункція тазового дна – це порушення, що супроводжується неспроможністю контролювати м’язи тазового дна. Як наслідок це призводить до порушення якості життя, ураження товстої кишки та підвищеним ризикам розвитку інфекційного процесу.

Основні причини

В основі розвитку дисфункції тазового дна покладено стани, що викликають слабкість м'язів тазу або ураження сполучної тканини. До цих факторів можна віднести:
  • вагітність та  пологи;
  • травма тазової області;
  • ожиріння;
  • анатомічні особливості або спадкова слабкість сполучної тканини (дисплазія);
  • оперативні втручання в області тазу;
  • віковий фактор (процес старіння);
ураження нервових закінчень (хвороба Паркінсона).

Які симптоми вказуватимуть на дисфункцію тазового дна?

  1. Порушення сечовипускання у вигляді частих позивів та болючістю самого процесу.
  2. Больові відчуття в попереку, прямій кишці та статевих органах.
  3. Закреп.
  4. Відчуття тиску в прямій кишці.
  5. Відсутність відчуття повного випорожнення.
  6. Дискомфорт під час статевого акту для жінок.
Не є виключенням коли ці симптоми виникають окремо або поєднуються у цілий комплекс ознак, від опущення статевих органів, сечового міхура та прямої кишки до нетримання калу та сечі.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі даних анамнезу, фізикального огляду (пальцевий огляд) та спеціальних тестів, що включатимуть перевірку м’язової сили. Наприклад, при перинеометрії у пряму кишку та піхву вводиться спеціальний пристрій, що перевіряє тазові м'язи та їх скорочення. Або ж можливе розміщення електродів в ділянках промежини знову ж таки з цією метою. 
 
Терапію буде направлено на розслаблення м’язів тазового дна, аби полегшити випорожнення та забезпечити контроль над цим процесом.
На початковому етапі порушення можливо обмежитися прийманням міорелаксантів та проведенням фізіотерапії. Також рекомендовано уникати напружень м'язів тазу та практикувати йогу або розтяжку, що допоможе розслабитися. Щодо спеціальних технік, типу вправ Кегеля, то вони зазвичай мають профілактичний характер та не є панацеєю при розвитку дисфункції тазового дна.
 
Оперативне втручання проводиться у складних випадках дисфункції, наприклад, при пролапсі прямої кишки або нетриманні калу та сечі.
 
Важливо розуміти, що попри характер симптомів дисфункції тазового дна, порушення піддається лікуванню. Тому не варто терпіти чи змирятися з даним станом! Просто зверніться до правильного спеціаліста. Ознайомитися з базою лікарів гінекологів України можливо скориставшись Всеукраїнським каталогом клінік ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм