Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гестаційний діабет у вагітних: основні симптоми

Гестаційний діабет у вагітних: основні симптомиПід час вагітності можливе підвищення рівня цукру в крові, що небезпечно розвитком стану під назвою гестаційний діабет. У більшості випадків він виникає в період між 24 та 28 тижнем вагітності.

Гестаційний діабет - це патологічний стан, що являє собою цукровий діабет, що діагностується вперше під час вагітності.
 
Як і при інших типах діабету, механізм розвитку ГД полягає в використанні клітинами цукру (глюкози).  
 
Одразу відзначимо, що у тому випадку якщо під час виношування дитини розвинувся гестаційний діабет, це не означає, що жінка захворіла на ЦД до вагітності або матимете його після. Однак ризики розвитку діабету ІІ типу в майбутньому все ж існують, в тому числі й у дитини. 

В залежності від перебігу гестаційного діабету, його поділяють на два типи. Так якщо діабет можливо керувати виключно шляхом дотримання дієти його класифікують як клас А1. Клас А2 використовується для опису гестаційного діабету, коли для лікування цього стану лікарські засоби (наприклад, інсулін).

Основні симптоми

Небезпека гестаційного діабету полягає в безсимптомному перебігу. Однак при появі ознак захворювання у жінки виникатимуть скарги у вигляді:
  • швидкої стомлюваності;
  • сильної спраги;
  • порушення зору (туман перед очима);
  • частих позивів до сечовипускання.

Які фактори впливають на розвиток гестаційного діабету?

Достеменно невідомо, що саме викликає розвиток гестаційного діабету. Однак спеціалісти пов'язують запуск даного стану насамперед з гормональними змінами, що виникають під час вагітності. Так в даний період продукуються у надмірній кількості гормони, що можуть підвищувати резистентність до інсуліну. Також спостерігається на період вагітності фізіологічна стійкість до інсуліну, внаслідок збільшеної кількості глюкози для забезпечення плоду.
 
Як наслідок надмірна та тривала резистентність до інсуліну провокує підвищення рівня глюкози, що небезпечно розвитком гестаційного діабету.
 
Відмітимо, що підвищені ризики з розвитку даного порушення мають жінки з високим АТ, а також ті, що мають в родині випадки ЦД, зайву вагу яка суттєво збільшилася під час вагітності. Також спостереженню підлягають особи, що мають багатоплідну вагітність, стикнулися з гестаційним діабетом у минулому, мають синдром полікістозних яєчників.

Діагностика та тактика лікування

При перебігу вагітності важливо регулярно перевірятися на ознаки гестаційного діабету. Це досягається шляхом проведення тесту на глюкозу, визначення толерантності до неї, особливо при наявності факторів ризику.
 
Тактика лікування залежатиме від рівня цукру в крові. Так лікарем буде рекомендовано перевіряти рівень глюкози в крові упродовж дня (до та після їди), а також дотримуватися збалансованої дієти та займатися фізичними вправами.
У деяких випадках можливе також призначення ін’єкцій інсуліну, якщо це необхідно. 
 
Для контролювання рівня цукру в крові знадобиться відповідний пристрій - глюкометр. Придбати його за доступною ціною та з необхідним функціоналом Ви можете в медичному маркеті ITMED.
 
В протилежному випадку, якщо не відбувається належного лікування, а рівень цукру в крові залишається упродовж вагітності на високому рівні, це небезпечно може вплинути як на здоров'я жінки, так і плоду. Так при народженні дитина може мати високу масу тіла, труднощі з диханням. Також вони можуть мати більш високий ризик розвитку діабету пізніше в житті. Ось чому так важливо вжити заходів для контролю гестаційного діабету, дотримуючись рекомендованого лікарем плану лікування.
 
Відмітимо, що після пологів рівень цукру в крові повинен повернутися до норми. 

Однак не забувайте про методи запобігання даного стану. Насамперед це стосується внесення у своє життя здорових звичок, від правильного та збалансованого харчування до регулярних легких фізичних вправ.
Також це стосується і жінок, що тільки планують вагітність. Заздалегідь можливо обговорити з лікарем питання безпечного схуднення, при наявності ожиріння.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм