Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ендометріоз: симптоми розростання тканин матки за її межі

Ендометріоз: симптоми розростання тканин матки за її межіЕндометріоз небезпечний своїм тихим та повільним початком. Захворювання ще ускладнюється неможливістю точного діагностування без спеціальних досліджень. Тому розберемо детальніше дане порушення та чи підлягає воно лікуванню.

Ендометріоз - це патологічний процес хронічного характеру, що супроводжується розростанням за межі матки тканини, яка схожа до слизової органу. Сама ж тканина, що вистилає матку має назву ендометрій.
 
Механізм розвитку полягає в розростанні так званого ендометрію (ендометріоподібна тканина) на яєчники, кишківник та тканини, які вистилають органи тазу.

Які фактори впливають на розвиток ендометріозу?

Точна причина ендометріозу невідома. При цьому існує декілька теорій, які не мають підтвердження. Внаслідок цього навколо даного захворювання існує багато міфів.
Наприклад, одним із тверджень є те, що менструальна кров просочується в порожнину малого таза через хірургічний рубець, внаслідок кесаревого розтину.
Розвиток ендометріозу також може бути пов’язаний зі спадковістю. При цьому до уваги беруться й фактори ризику, до яких належить вік пацієнта (переважно 30-40 років), історія вагітності (підвищені ризики у жінок, що не народжували), порушення МЦ.
 
Однак в загальному можна сказати, що ендометріоз являється хронічним захворюванням невизначеної етіології.

Основні симптоми ендометріозу

У кожного прояви ендометріозу протікають по різному, від легких й помірних до тяжких симптомів хвороби.
Не є виключенням коли жінка через відсутність характерних ознак може навіть не здогадуватися про розвиток ендометріозу на ранніх стадіях.

При цьому до станів з якими може стикнутися пацієнтка, відносять:
  • тазовий біль;
  • болючі менструації;
  • кров'янисті виділення між менструаціями або надмірна крововтрата під час них;
  • біль під час статевого акту;
  • неможливість завагітніти (порушення репродуктивної функції);
  • дискомфортні відчуття під час випорожнення.
При поширенні ендометріоподібної тканини на яєчники чи сечовий міхур симптоми доповнюватимуться збільшенням позивів до сечовипускання та кров'ю в сечі, гострим болем в животі та іншими в залежності від поширення.
 
Також внаслідок сильного болю жінка стикається з психоемоційними розладами. 
 
Тому аби вчасно розпізнати початок будь-яких патологічних змін важливо проходити регулярні гінекологічні огляди.

Діагностика та тактика лікування

Оскільки симптоми ендометріозу можуть нагадувати за перебігом інші гінекологічні порушення, лікар проводить детальний збір анамнезу з гінекологічним оглядом. Додатково призначається УЗД (трансвагінальне), лапароскопія зі взяттям біопсії.
 
З метою зменшення симптомів захворювання та запобігання ускладнень лікарем проводиться комплексне лікування. Так на початку можливо обмежитися консервативною терапією. При відсутності результату обирається тактика оперативного втручання.
 
До типового варіанту лікування включають призначення знеболювальних препаратів (нестероїдні протизапальні), гормональної терапії (прогестин, КГК). Це дасть можливість усунути вогнища інфекції без залучення репродуктивних органів.
Як зазначалося вище, лапароскопія, малоінвазивна операція, використовується як для візуалізації патологічного процесу, так і для діагностики ендометріозу. Також даний метод лікування буде доцільним при видаленні аномальної тканини, схожої на ендометрій. 
Крайнім методом для лікування є проведення повної гістектомії, що полягає у видаленні матки та шийки матки, яєчників. 
Знову ж таки метод, що обирає лікар для лікування залежатиме як від перебігу ендометріозу, так і віку жінки та її бажанні мати дітей у майбутньому.
 
Захворювання не вилікуєш дієтами, однак при цьому повинна бути присутня фізична активність, відмова від шкідливих звичок, підтримка нормальної ваги та збалансоване харчування. 
 
Ендометріоз є хронічним захворюванням, яке є ідіопатичним, тобто причини його ще не встановлені. І на цей час від нього немає конкретних ліків. Тому важливо негайно звернутися за лікарською допомогою при появі дискомфортних симптомів. Ознайомитися з базою кращих лікарів України та звернутися за допомогою можливо скориставшись Всеукраїнським каталогом клінік ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм