Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Лейкоплакія шийки матки: основні причини та методи лікування

Лейкоплакія шийки матки: основні причини та методи лікуванняЛейкоплакія шийки матки попри тривалий безсимптомний перебіг є досить небезпечним станом, адже при відсутності вчасного лікування може спричинити розвиток раку шийки матки. Тому розберемо детальніше основні симптоми лейкоплакії та які фактори можуть викликати порушення.

Лейкоплакія шийки матки - це патологічний стан, який характеризується розвитком процесу зроговіння плоского епітелію органу, що як наслідок призводить до потовщення його стінок. У результаті відбувається порушення не тільки структури матки, а і її функціонування.
 
Також при розвитку лейкоплакії дане зроговіння може переходити й на інші тканини та органи, наприклад піхву або сечовипускальний канал. 
 
І якщо процес зроговіння клітин шкіри є нормою, то ураження слизових оболонок як зазначалося вище призводить до порушення функціонування органу.
 
Розрізняють лейкоплакію, що має вигляд лише одного осередкового вогнища в шийці матки, так і її велику форму, що уражає всю поверхню шийки матки.

Основні причини 

Не завжди є можливим встановити причину, що викликала лейкоплакію шийки матки. Однак до основного значення у розвитку захворювання все ж таки відносять наступні стани:
  • гормональний дисбаланс (дефіцит прогестерону, та надмірне продукування естрогену);
  • порушення менструального циклу (наприклад, аменорея);
  • спадковий фактор;
  • механічні пошкодження (наприклад, статевий акт, пологи або аборти);
  • дисплазія шийки матки;
  • запальні процеси в органах малого таза (наприклад, ендометрит, кольпіт, аднексит тощо).
Підвищені ризики розвитку лейкоплакії мають жінки з наявністю в анамнезі хламідіозу, ВПЛ, генітального герпесу. Тобто це насамперед захворювання, що передаються статевим шляхом. Відповідно ці тригери й підвищують ризики переходу лейкоплакії в злоякісну форму.

Які симптоми вказують на розвиток лейкоплакії шийки матки?

В першу чергу відмітимо, що дане порушення може ніяк себе не проявляти досить тривалий час, а діагностуватися випадково при проходженні профілактичних оглядів. Однак навіть при відсутності симптомів захворювання продовжує прогресувати.
 
Скарги у жінок виникають лише при певних видах лейкоплакії та характеризуються появою наступних станів:
  • больові відчуття при статевому акті;
  • вагінальні обільні виділення білого кольору;
  • кровотечі (контактні), що виникають при статевому акті або гінекологічному огляді;
  • свербіж, печіння в області паху.
Візуально лейкоплакія має вигляд білястих ділянок, що локалізуються на вагінальній частині шийки матки. Даний вигляд забезпечується виниклими зроговілими лусочками. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься шляхом проведення гінекологічного огляду з використанням кольпоскопа. Далі при проведенні процедури береться аналіз на цитологічне дослідження, аналіз на ВПЛ, біопсія. Це робиться з метою встановлення стадії розвитку лейкоплакії та виключення переходу у злоякісний процес. Адже при запущеній формі даного захворювання є розвиток раку.
 
Саме тому важливо почати вчасне лікування. Тактика усунення лейкоплакії насамперед залежатиме від стадії її розвитку. 
Також важливо усунути причину, що викликала патологію. Так якщо це запальний процес, то попередньо проводиться курс антибактеріальної терапії. Або якщо проблема криється в гормональному порушення, то відбувається коригування рівня гормонів. 
 
Основою лікування лейкоплакії шийки матки є проведення видалення уражених ділянок в межах здорових тканин. Наразі існує широкий різновид малоінвазивних методик, від лазерної терапії, термокоагуляції, хімічної коагуляції до радіохвильової безконтактної терапії, заморожування азотом тощо.
 
У випадку встановлення розвитку злоякісного процесу проводиться видалення шийки матки.
 
Пам'ятайте, що лейкоплакія шийки матки піддається лікуванню без жодних розвинутих наслідків на початковому етапі виявлення. Тому аби запобігти ускладненням, а саме раку шийки матки, в обов'язково порядку проходьте щорічні гінекологічні чек-апи.  Також не нехтуйте використанням бар'єрних методів контрацепції, вакцинації проти ВПЛ та своєчасним лікуванням інфекційних захворювань.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм