Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Кіста бартолінової залози: основні причини та методи лікування

Кіста бартолінової залози: основні причини та методи лікування Бартолінові залози являють собою парний орган, що локалізується у присінку піхви, а саме внутрішній поверхні великих статевих губ. Функція бартолінових залоз полягає у виділені мукоїдного секрету, що забезпечує зволоження слизової піхви, насамперед при статевому акті. Однак внаслідок дії певних патологічних чинників відбувається закорковування залози. Це своєю чергою викликає накопичення в ній слизу з наступним формуванням кісти. Тому розберемо детальніше, які симптоми при цьому будуть турбувати жінку та як відбуватиметься лікування. 
 
Кіста бартолінової залози - це патологічний процес, що характеризується формуванням доброякісного новоутворення.
 
Кіста бартолінової залози належить до виду ретенційних кіст. Це ті кісти, що формуються в порожнині різних залоз через порушення відтоку їх секрету. 
 
Внаслідок закорковування протоки бартолінової залози, секрет не виділяється назовні, а накопичується всередині залози, що викликає розтягнення протоки та формування безпосередньо кісти. 
 
При цьому відмітимо, що вміст кісти може бути заповнений як слизом, так і гнійними виділеннями, що залежатиме від причини захворювання. 

Які фактори впливають на формування кісти? 

Серед найбільш поширених причин формування кісти є розвиток запального процесу в бартоліновій залозі - бартолініт. Відповідно своєю чергою запалення викликається інфекційними процесами (наприклад, захворювання, що передаються статевим шляхом - хламідіоз). 
 
До додаткових причин, що можуть спричинити розвиток кісти, належать: 
  • неналежне дотримання інтимної гігієни; 
  • проведення гінекологічних оперативних втручань;
  • травмування; 
  • використання синтетичних олій (мастил) при статевих відносинах; 
  • носіння тісної спідньої білизни. 

Основні прояви захворювання 

Зовнішньо спостерігатиметься випинання з розміром в горошину, або навіть куряче яйце, в залежності від стадії розвитку порушення. Новоутворення болюче та напружене, з ймовірним заповненням гнійним вмістом. 
 
Додатково у жінки виникатимуть скарги на: 
  • появу больових відчуттів в області промежини;
  • підвищення температури; 
  • збільшення пахових лімфатичних вузлів;
  • набряк статевих губ, гіперемія з боку ураження; 
  • виникнення труднощів при ходьбі, спробах сісти. Відповідно статеве життя взагалі стає неможливим.
Відмітимо, що ці симптоми виникають вже при приєднанні вторинної інфекції! 
 
У тому випадку, якщо протікання кісти є неускладненим можливе її діагностування при профілактичному огляді, або ж дискомфорт приносить тільки її збільшення у розмірі. 

Діагностика та тактика лікування 

Встановлення діагнозу відбуватиметься безпосередньо при проведенні гінекологічного огляду хворої, з додатковим проведенням ряду досліджень, насамперед лабораторних (цитологія, мазок на визнач. флори, бак посів тощо) й біопсії. 
 
Тактика лікування насамперед полягатиме в проведенні консервативної терапії, з застосування знеболювальних, ванночок тощо. Це є доцільним якщо кіста є невеликих розмірів та не приносить дискомфорт й ускладнення.
 
У разі частих рецидивів, симптомів, що викликають сильний дискомфорт або іншої необхідності застосовується катетер Ворда, марсупіалізація. Це оперативні втручання, що полягають у проведенні розтину кісти.
 
Так встановлення катетеру Ворда полягає в проведенні невеликого розрізу з наступним усуненням вмісту порожнини кісти. Надалі проводиться її тампонада шляхом введення спеціального катетера з балоном. Це дасть можливість через певний час сформувати канал бартолінової залози.
Марсупіалізація є хірургічним втручанням при якому проводиться розтин кісти з наступним підшиванням країв капсули до слизової. 
 
У разі нагноєння кісти лікар проводить її розтин, санацію порожнини, дренування з наступною антибактеріальною терапією. 
 
Видалення бартолінової залози є доцільним лише при розвитку такої необхідності, наприклад при неефективності катетера або марсупіалізації, а також насамперед у випадку підозри на рак. В усіх інших випадках методи лікування будуть направлені на органозбережну терапію. 
 
Пам'ятайте, що аби уникнути ряд ускладнень важливо своєчасно звернутися до лікаря. Не витрачайте час на самолікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм