Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Синдром гіперстимуляції яєчників: основні симптоми

Синдром гіперстимуляції яєчників: основні симптомиСиндром гіперстимуляції яєчників (СГЯ) - це стан, що характеризується надмірною реакцією організму жінки на препарати, що вводяться для стимуляції овуляції.
Синдром гіперстимуляції яєчників являє собою рідкісне ускладнення після індукції овуляції. Так введення ін'єкцій хоріонічного гонадотропіну полягає в забезпеченні стимуляції дозрівання фолікулів для наступного забору яйцеклітин (суперовуляція).

Механізм розвитку даного синдрому полягає в тому, що коли штучно стимульовані фолікули дозрівають, у яєчниках посилюється розширення судин, що як наслідок підвищує їх проникність.
 
Це своєю чергою викликає переміщення рідини до екстраваскулярного простору. Так рідка складова крові може потрапляти до грудної й черевної порожнини, перикард та відповідно викликати ряд ускладнень, від асциту, гідротораксу до гідроперикардиту. Також кров внаслідок такого перерозподілу рідини стає густою, що підвищує ризики розвитку тромботичних ускладнень.

Навіщо відбувається стимуляція яєчників?

Основною метою даної процедури є лікування безпліддя, ановуляторних циклів. Також це може бути додатковим методом при проведенні репродуктивних технології, насамперед ЕКЗ.

Які фактори підвищують розвиток СГЯ?

  1. Недостатня маса тіла пацієнтки (до 50 кг).
  2. Молодий вік жінки, відповідно яка має задовільний фолікулярний резерв.
  3. Неправильно підібране дозування препаратів для стимуляції яєчників.
  4. Тривала гормональна терапія для стимуляції.
  5. Неконтрольована реакція яєчників на введений “стимулюючий” препарат.
  6. Наявність в анамнезі синдрому гіперстимуляції яєчників.

Основні прояви СГЯ

Прояви синдрому у більшості випадків виникають через один-два тижні після проведення ін'єкції (пізня форма СГЯ). Рідше самопочуття погіршується не пізніше ніж на шостий день після стимуляції. При чому інтенсивність клінічної картини може варіюватися від легкого нездужання до розвитку тяжких ускладнень.

Скарги полягатимуть у розвитку наступних симптомів:
  • нудота та блювання, діарея;
  • головний біль, запаморочення;
  • набряки нижніх й верхніх кінцівок, інколи - зовнішніх статевих органів;
  • больові відчуття в животі, внаслідок збільшення яєчників та розширення їх капсули;
  • порушене сечовипускання (наприклад, оліго- або анурія);
  • диспное;
  • раптове збільшення маси тіла, внаслідок накопичення рідини.
При складному перебігу синдрому, внаслідок зменшення внутрішньоклітинної рідини можливий розвиток навіть гіповолемічного шоку. Також ускладнення можуть включати розвиток ниркової недостатності, ДВЗ синдром тощо. Тобто станів, що можуть становити загрозу для життя.

Тактика лікування та методи діагностики

Встанволення діагнозу базуватиметься на основі проведення збору анамнезу та підтвердження проведення процедури гіперстимуляції яєчників або надмірного вживання гормональних препаратів, аналізу клінічної картини. Додатково проводиться ряд обстежень, що включають:
  • гінекологічний огляд;
  • УЗД;
  • ЕКГ;рентгенографію;
  • лабораторні дослідження крові й сечі. 
Тактика лікування полягатиме в запобіганні тромбоутворення, відновлення електролітного балансу (шляхом введення в/в розчинів). При необхідності проводиться торакоцентез або парацентез, в залежності від локалізації накопичення надмірної рідини.

Профілактика

  1. Гормональні препарати та їх дозування повинні призначатися відповідно фізіологічним особливостям жінки (вік, маса тіла тощо).
  2. Уникання активних фізичних навантажень після проведення стимуляції яєчників.
  3. Перед тим, як планувати вагітність проведення комплексного обстеження.
  4. Правильно сформований режим пиття та харчування.
Важливо налагодити контакт з лікарем, який упродовж всього періоду стимуляції  контролюватиме Ваше самопочуття. А при появі нетипових симптомів та погіршенні самопочутті Вам вчасно буде надано допомогу.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм