Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ендометріоз: причини та наслідки хвороби

Ендометріоз: причини та наслідки хворобиЕндометріоз – це гінекологічна хвороба, для якої характерне розростання клітин внутрішньої оболонки матки (ендометрію) за її межі. Захворювання діагностують у 10-12% жінок, найчастіше його симптоми проявляються у віці 40-45 років, проте ендометріоз можливий навіть у підлітковому віці. Через розростання клітин в оболонці матки утворюються мікрокровотечі, запальні реакції, можуть формуватися спайки та рубці.

Симптоми ендометріоза

Медики на сьогодні не знають, чому виникає ендометріоз, вони можуть лише робити припущення. Тож до можливих причин виникнення хвороби відносяться: збої в роботі імунітету, спадкова схильність до недуги, проблеми під час ембріонального розвитку дівчинки тощо.

До ознак ендометріозу належать наступні:
  • сильний менструальний біль, який виникає регулярно, під час кожних місячних;
  • тривалість менструації перевищує 8 днів;
  • короткий менструальний цикл – менше 27 днів;
  • сильні маткові кровотечі під час менструації;
  • біль виникає за декілька днів до менструації та не проходить декілька днів по її завершенню;
  • симптоми послаблюються чи зникають під час вагітності та в період лактації;
  • безпліддя;
  • хронічний біль в області тазу;
  • біль під час статевих контактів;
  • біль під час дефекації та сечовипускання.
Під час хвороби можуть формуватися ендометроїдні кісти через потрапляння клітин ендометрію до замкненого простору. Ці кісти можуть боліти незалежно від менструації, найчастіше вони розташовуються в яєчниках. Якщо кіста розривається, необхідна термінова операція.

Безпліддя часто є супутником ендометріозу, на нього страждає від 24 до 40% жінок з даною хворобою. Можлива причина його розвитку – патологічні зміни в яєчниках та маткових трубах.

Діагностика та лікування ендометріозу

Діагностувати хворобу непросто: при звичайному огляді у гінеколога її виявити майже неможливо. Тож дослідження проводять лише за наявності певної симптоматики. Лікар може призначити аналіз крові та маркери ендометріозу, патологію зазвичай показує УЗД органів малого тазу.

Для лікування недуги широко застосовують гормони з метою припинення циклічних змін ендометрію. Їх можна приймати лише за рекомендацією лікаря, чітко дотримуватися дозування.

Для полегшення больового синдрому жінці прописують анальгетики, спазмолітики, нестероїдні протизапальні препарати. Ще може застосовуватися акупунктура, спеціальні фізичні вправи.

Також можливе хірургічне лікування ендометріозу аж до видалення матки та придатків. Його необхідність визначається лікарем та залежить від ступеня розвитку хвороби та планів жінки щодо дітонародження в майбутньому. Можливий варіант органозберігаючих операцій для того, щоб вагітність з часом могла настати.

За статистикою 12% випадків ендометріозу вимагають радикального лікування з видаленням матки та яєчників.

Раннє виявлення ендометріозу покращує шанси на успішність консервативного лікування, тож не можна зволікати із візитом до лікаря у разі виникнення специфічних симптомів. Надто сильний біль під час менструації є ненормальним, це треба розуміти. Якщо ще в підлітковому віці у дівчинки довго, інтенсивно йдуть місячні, вона відчуває постійні болі при цьому, слід негайно відвести її до кваліфікованого гінеколога. Адже ендометріоз може стати причиною безпліддя, негараздів в інтимному житті через біль під час статевого контакту, розривів кіст та спайок, що є вкрай небезпечним для здоров’я.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм