Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Кольпоскопія: що це за процедура та які хвороби вона може виявити?

Кольпоскопія: що це за процедура та які хвороби вона може виявити?Кольпоскопія – це гінекологічна процедура, під час якої відбувається огляд піхви, шийки матки та вульви за допомогою спеціального приладу – кольпоскопу. Її призначають за умови відхилень від норми у мазку на цитологію. Якщо під час кольпоскопії лікар виявляє щось підозріле, у  нього є можливість одразу ж провести біопсію певних тканин для подальшого аналізу, результати якого надійдуть через 10-14 днів.

Для чого та в яких випадках призначається кольпоскопія?

Мета кольпоскопії – діагностика таких гінекологічних захворювань, як:
  • генітальні бородавки;
  • ерозія шийки матки;
  • запалення шийки матки;
  • передраковий стан шийки матки;
  • рак шийки матки;
  • передракові зміни вульви;
  • рак вульви;
  • передракові тканини піхви;
  • рак піхви.
Кольпоскопія дозволяє детально дослідити тканини та слизові оболонки піхви, шийки матки та вульви. Дану процедуру призначають, якщо є підозра на певні аномальні явища  в організмі жінки з гінекологічної точки зору. Перевага кольпоскопії в тому, що вона дозволяє відрізнити доброякісну пухлину від злоякісної. Ще за допомогою кольпоскопу можна оцінити ефективність лікування та тримати на контролі його проміжні результати.

Кольпоскопія – просте, безпечне та безболісне дослідження, тому протипоказань до нього немає. Існує одне тимчасове обмеження – під час менструації процедура не проводиться.

Вагітність та кольпоскопія

Під час вагітності дану процедуру проводити не заборонено. Кольпоскопія є абсолютно безпечною для майбутньої дитини та ніяк не впливає на пологи. Її призначають, якщо є підозри на рак шийки матки у вагітної жінки. Проте проводити процедуру повинен виключно кваліфікований гінеколог, адже вагітність може видозмінювати слизові оболонки матки, що ускладнює постановку правильного діагнозу. Якщо кольпоскопія безпечна для вагітної, то біопсію все ж краще не проводити до пологів (якщо є така можливість, і життю жінки нічого не загрожує).

Що таке кольпоскоп?

Кольпоскоп – це прилад, який складається з мікроскопу з оптичною та освітлювальною системами. Він пристосований до дослідження тканин та слизових оболонок неконтактним методом. У приладу є штатив, за допомогою якого лікар може користуватися кольпоскопом у оптимальному для себе положенні. Оптична головка дає можливість роздивлятися тканини у найдрібніших деталях на відстані майже в 20 см (точніше – 195 мм).  

Підготовка до кольпоскопії та проведення процедури

Перед проведенням кольпоскопії треба дотримуватися таких рекомендацій:
  • утримуватися від статевих актів впродовж 2 днів перед процедурою;
  • 2 дні перед кольпоскопією не користуватися тампонами, не ставити свічки у піхву, не робити вагінальних ванночок;
  • під час кольпоскопії у жінки не повинно бути місячних.
Сама кольпоскопія триває 10-20 хвилин. Жінка знаходиться у гінекологічному кріслі, лікар вставляє у піхву гінекологічне дзеркало та встановлює кольпоскоп на відстані декількох сантиметрів від крісла. За допомогою кольпоскопу гінеколог вивчає необхідні зони аж до клітинного рівня. Щоб виявити патологію, лікар зазвичай наносить на шийку матки розчин Люголя. Здорові клітини при контакті з розчином змінюють колір і стають темно-коричневими, а патологічні залишаються без змін.

Кольпоскопія залишається одним з найдостовірніших методів виявлення раку шийки матки та інших серйозних гінекологічних хвороб. Якщо лікар призначає дану процедуру, не варто відмовлятися: вона безпечна, безболісна і реально може врятувати життя.

Читайте також: Нові погляди на діагностику раку шийки матки: висновки експертів

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм