Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Нові погляди на діагностику раку шийки матки: висновки експертів

Нові погляди на діагностику раку шийки матки: висновки експертівРак шийки матки займає 4 місце серед онкологічних хвороб жіночої половини населення землі після раку шлунку, шкіри та молочних залоз. Над проблемами даного захворювання працювали на Всеукраїнській школі ультразвукової та функціональної діагностики, яка проходила 19 жовтня 2016 р. у виставковому центрі «КиївЕкспоПлаза» в рамках Міжнародного форуму «Менеджмент в охороні здоров’я». Експертні висновки визначили кольпоскопію та УЗД як головні методи діагностики раку шийки матки.

Причини виникнення раку шийки матки та симптоми хвороби

Для всіх онкологічних захворювань типовими факторами ризику виникнення є похилий вік, негативний вплив радіації та хімічних канцерогенів. Проте в наш час рак шийки матки помітно «помолодшав». Крім того, вчені довели, що існує прямий зв’язок між даною хворобою та вірусом папіломи людини, який було виявлено у 100% хворих на рак матки. Ефективним захистом від цього вірусу є своєчасне щеплення дівчини у віці до 26 років, а найкраще ­– до досягнення дитиною статевої зрілості (10-12 років).

Рак шийки матки небезпечний тим, що на початку він протікає без очевидних симптомів. Найчастіше хвороба виявляється гінекологом під час планового огляду, саме тому так важливо відвідувати цього лікаря з періодичністю раз на півроку. Настороженість у жінки повинні викликати білуваті з кров’ю виділення з піхви, які з’явилися після статевого акту, підняття тяжкого, спринцювання.
Коли пухлина росте, вона починає тиснути на сплетіння малого тазу, що спричиняє болі в області поясниці та нижньої частини живота. Також можливі больові відчуття в спині, ногах, набряки ніг, порушення функцій сечовипускання та дефекації.

Способи діагностики раку шийки матки

Первинна діагностика цього захворювання – огляд на гінекологічному кріслі, під час якого лікар бере мазок, робить аналізи на цитологію. Ще одна важлива процедура – кольпоскопія. Це метод візуальної діагностики стану шийки матки за допомогою кальпоскопа. Популярністю серед лікарів користується відеокольпоскоп KN-2200 (світлодіодне джерело світла). Лікар встановлює вагінальне дзеркало таким чином, щоб йому було видно шийку матки, та підносить до вагінальної щілини кольпоскоп. Через окуляр приладу проводиться вивчення стану статевих органів жінки. Якщо є підозрілі області, проводиться їхня біопсія. Кальпоскопію не проводять під час менструації, за 1-2 дні до процедури слід утриматися від статевого акту, не користуватися тампонами, вагінальними свічками.

Для підтвердження діагнозу та визначення розміру та локалізації пухлини використовується УЗД-дослідження, яке можна зробити за допомогою стаціонарного УЗД-сканера MindrayDC-30. УЗД шийки матки – процедура, яка допомагає діагностувати передракові та запальні процеси, карциному шийки матки на її початкових стадіях. До такого дослідження треба готуватися відповідно до рекомендацій лікаря, проте його можна проводити і під час менструації, і навіть при вагітності.

Методики виконання УЗД шийки матки:

  1. Трансабдомінальна – через стінку живота. Використовують при обстеженні вагітних, незайманих дівчат.
  2. Трансвагінальна – датчик апарату УЗД вводиться через піхву. Найпоширеніша методика діагностики.
  3. Трансректальна – через пряму кишку. Підходить для більш детального, ніж через стінку живота, обстеження незайманих.
Розшифрування отриманих даних проводиться гінекологом. Лікар УЗД-діагностики у своєму висновку оцінює наступні показники шийки матки:
  • форма;
  • довжина;
  • консистенція ;
  • акустична щільність (ехогенність);
  • прохідність каналу;
  • вісь шийки відносно осі матки.
Рак шийки матки – серйозна хвороба, яка може привести до летальних наслідків. Систематичний контроль стану свого здоров’я та регулярні планові огляди у лікаря-гінеколога допоможуть вберегтися від цього небезпечного захворювання.

Читайте також: Свою роботу розпочав Міжнародний форум «Менеджмент в охороні здоров’я»

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм