Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

МОЗ: поява регламенту йодної профілактики

 
МОЗ: поява регламенту йодної профілактикиГоловний санлікар зазначив, трагедія на Чорнобильській АЕС 35 років тому та коронавірус сьогодні показують важливість готовності до катаклізмів.
Для того, аби знизити або відвернути радіаційне опромінення щитоподібної залози внаслідок аварій на ядерних установках, МОЗ розробило Регламент щодо проведення йодної профілактики. Головний санлікар країни Віктор Ляшко розповів, що його застосовуватимуть у випадку виникнення радіаційної аварії.
 
Відповідний наказ Міністерства охорони здоров'я (№408) зареєстрували в Міністерстві юстиції 16 квітня 2021 року.
 
При радіаційній аварії на ядерній установці радіоактивні речовини та ізотопи йоду можуть викинутись у навколишнє природне середовище.
 
“ Йодна профілактика належить до термінових заходів спрямованих на запобігання негативного впливу ранньої фази радіаційної аварії. Вона полягає в застосуванні препаратів стабільного йоду впродовж перших 6 годин після поглинання радіоактивних ізотопів йоду щитоподібною залозою", - розповів Віктор Ляшко.
 
 
Прийняття йоду в цілях захисту від радіації дає можливість припинити або тимчасово пригальмувати функції утворення гормонів щитоподібної залози (тиреоїдних гормонів), які визначають активність перебігу метаболічних процесів в організмі людини.
 
Оскільки у хімічну структуру цих гормонів входить йод, після прийняття стабільного йоду щитоподібна залоза блокується. Тож радіоактивні ізотопи йоду не потрапляють до щитоподібної залози та не накопичуються в ній. 
 
Це значно зменшує або відвертає радіаційне опромінення щитоподібної залози й знижує ризик негативних наслідків для здоров'я людини.
 
За словами Ляшка, регламент пояснює, чому йод потрібно застосовувати саме протягом 6 годин, коли знижується ефективність йодної профілактики, який саме механізм захисту працює і в чому він полягає, а також пояснює, як забезпечити доступність до препаратів стабільного йоду.
 
Щодо вживання йоду в цілях профілактики, то спеціалісти зазначають, що одноразове прийняття йодовмісних препаратів практично не позначається на стані здоров'я дітей та дорослих. Але стабільне вживання йоду, особливо у великих дозуваннях, збільшує ризик гіпотиреозу (зниження функції щитоподібної залози). Тому йод не можна приймати без необхідної на це причини. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED