Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Медична допомога в селах: методи поліпшення доступу

Медична допомога в селах: методи поліпшення доступу Проведення трансформації системи охорони здоров’я необхідна для створення  універсального доступу до медичних послуг. В цьому випадку необхідно включити й допомогу мешканцям сіл, а саме отримувати своєчасні консультації й огляди, призначення чи електронний рецепт від сімейного лікаря. 
 
Про методи досягнення цих задач розповів під час щоденного пресбрифінгу тимчасовий виконувач обов’язків голови НСЗУ Андрій Віленський.
 
Так сьогодні 800 надавачів первинної меддопомоги, які мають договір з НСЗУ, працюють у селах. Це 45% від усіх закладів первинної ланки, порахував Андрій Віленський. Ці заклади мають понад 6,5 тис. місць надання послуг. А працює у них майже 4,5 тис. сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів. 
 
Свого лікаря обрали понад 6 млн українців, які мешкають у сільській місцевості. Усі вони мають безплатно отримувати всі послуги, які передбачає Програма медичних гарантій. 
 
Однак нині, за словами очільника НСЗУ, багато ФАПів не облаштовані ані для приймання пацієнтів, ані для роботи медичних працівників. 
 
Тому Андрій Віленський запропонував проаналізувати ефективність наявної мережі та обрати вектор для розвитку. Так для прикладу виходу із ситуації, Віленський розповів про тактику однієї з громад.
 
 
«Гарний приклад Бахмутської ОТГ, де внаслідок аналізу роботи ФАПів виявили, що у деяких селах вони функціонують лише на папері. Десь приміщення майже повністю зруйноване, десь немає ніякого медичного працівника. Десь у приміщенні немає ні води, ні каналізації, а платити за оренду — доводиться. Такі ФАПи закрили. Замість восьми залишили чотири. Але тепер всі приміщення відремонтовані та оснащені», — розповів очільник НСЗУ. 
 
Також у громаді створили пункти тимчасового базування. Туди за графіком кілька разів на тиждень виїжджають мобільні групи у складі сімейного лікаря та педіатра. 
 
«Інший шлях — співпраця місцевої влади з лікарями-ФОП. Наприклад, місцева влада може забезпечити транспорт для виїзду у найвіддаленіші села або надати пільгові умови оренди приміщення», — припустив Андрій Віленський. 
 
Саме місцева влада відповідає за організацію надання медичної допомоги у громадах, наголосив він. Зі свого боку НСЗУ готова укласти договір з усіма закладами первинної допомоги, які відповідають вимогам. 
 
«Гроші підуть туди, де є пацієнти. Адже ціль роботи НСЗУ — безперешкодний доступ до медичної послуги для усіх людей, які її потребують», — запевнив Андрій Віленський. 
 
Також раніше Андрій Віленський застеріг, що заклад спочатку має надати послуги згідно з договором із НСЗУ, а вже потім підіймати зарплати та витрачати кошти на ремонт.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED