Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

В Україні введуть 2D-кодування ліків

В Україні введуть 2D-кодування ліківЗа даними ВООЗ, до 10% ліків в Україні – фальсифікат.  У МОЗ заявляють, що розв’язати проблему можна введенням 2D-кодування.

Міністерство охорони здоров'я планує поступовий перехід на систему 2D-кодування лікарських засобів для запобігання фальсифікаціям.  Про це під час щоденного брифінгу повідомив Міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

"За даними ВООЗ, до 10% лікарських засобів, які є на ринку України, фальсифіковані. Це великий ризик для пацієнтів. Перше, що ми проговорили, це введення 2D-кодування на наших лікарських засобах, всіх, використовуваних та зареєстрованих в Україні. Це  й українського, та імпортного виробництва. Така світова практика ", – сказав Степанов.

За його словами, 2D-кодування буде здійснюватися при виробництві препаратів, код відразу вноситься в загальну систему, й шлях лікарського засобу можна буде відстежувати від виробництва до аптеки.  За словами глави
МОЗ, на впровадження 2D-кодування можуть піти від 2 до 2,5 років, оскільки деяким фармвиробникам потрібно переобладнати виробничі лінії.

Першими на 2D-кодування будуть переведені ті лікарські засоби, які входять в урядову програму "Доступні ліки".

Він також повідомив, що в Україні триває впровадження системи електронного рецепта для боротьби з неконтрольованим відпуском лікарських засобів та небезпечним самолікуванням.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED