Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Засоби індивідуального захисту. Ефективність масок та дезінфекторів

Засоби індивідуального захисту. Ефективність масок та дезінфекторівВООЗ щодня випускає рекомендації щодо дотримання стандартних заходів, щоб припинити та знизити ризик розвитку захворювання COVID-19 серед населення та медичних працівників, які щохвилини знаходяться на передовій у боротьбі із захворюванням. Тому, розберемо основні засоби захисту від коронавірусу.
  • Застосування масок
Для запобігання передачі вірусу крапельним шляхом необхідно застосовувати медичні маски. На сьогодні носіння масок у громадських місцях є обов'язковим аспектом. Оскільки до появи очевидних симптомів, кожна людина може бути потенційним носієм вірусу, та навіть не здогадуватися про це.

Медичні (хірургічні) маски, забезпечують захист від передачі інфекцій повітряно-крапельним шляхом протягом двох годин, після чого її потрібно замінити. При контакті з хворою людиною необхідно міняти маску кожен раз, а саме контактування повинно бути не більше 10 хвилин.

Що стосується використання тканинних масок, їх потрібно кожен раз прати в гарячій воді та прасувати, щоб на ній не залишився вірус.

Також сильніший захист, для профілактики передачі вірусу повітряно-крапельним шляхом, забезпечує застосування респіраторів. Вони можуть відрізнятися в ціні та якості – від пилозахисних до респіраторів з кількома фільтрами (FFP1, FFP2,FFP3).

Як правильно надягти маску?

  • перед тим як використовувати маску, необхідно ретельно вимити руки та обробити антисептиком;
  • вона повинна бути без ушкоджень;
  • розправивши маску, залежно від форми обличчя, надягти її, щоб вона закривала ніс, рот та підборіддя.

Як правильно зняти маску?


Виріб потрібно знімати з боку петельок на задній стороні вух. При цьому, не торкаючись обличчя та одягу. Використану маску потрібно утилізувати в закритий сміттєвий бак, та після цього обробити руки дезінфікуючим засобом.

Вірус здатний потрапляти в організм через дихальні шляхи, очі, мікротріщини та насамперед через брудні руки. І тому ми повинні пам'ятати, що носіння окулярів та масок, є в першу чергу нагадуванням, що не варто торкатися руками обличчя. Також, застосування цих засобів захисту не буде мати сенс, якщо людина не буде дотримуватися правил гігієни.
  • Гігієна рук
Дуже важливо дотримуватися чистоти рук. Постійно мити їх з милом та обробляти дезінфектором. Особливо після відвідування громадських місць, туалету, перед їжею. Також важливо постійно знезаражувати дезінфікуючими засобами поверхні, з якими Ви найчастіше контактуєте (крани, дверні ручки).

Всесвітня організація охорони здоров'я повідомила, що найбільш ефективними антисептиками є ті, які містять у своїй основі спирт. Але при цьому, важливо не переборщити та не пошкодити шкіру рук.  Для максимального захисту використовуйте дезінфікуючі засоби, придбані в спеціалізованих медичних маркетах, або аптеках.  Вибір дезінфектора буде залежати від області застосування (медична практика, або щоденне використання).

Використання засобів захисту має вирішальне значення для медичних працівників, які зараз працюють по всьому світу.
 
Обов'язковими засобами захисту для медичного працівника є:
  • захисні костюми (одноразові або багаторазового використання), водонепроникні халати;
  • медична маска або потужний респіратор;
  • захисні окуляри;
  • шапочка-шолом;
  • рукавички;
  • бахіли, або взуття, яке легко обробляється та не вимагає контакту при знятті.
Для медиків важливо як дотримуватися всіх вимог до спорядження, так і правильно його використовувати та знімати.

Залишайтеся вдома та дотримуйтесь актуальних рекомендацій медичних фахівців.  Не нехтуйте своїм здоров'ям та оточуючих вас людей.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм