Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому людина починає палити? ТОП-5 причин

Чому людина починає палити? ТОП-5 причинПро те, що палити – шкідливо, знає кожен. Однак, кількість курців до сьогоднізначно не зменшується. Кожен день від захворювань, які викликаються курінням, по всьому світу помирає кілька тисяч осіб. Так що ж являється пусковим механізмом, що провокує людину почати палити? Спробуємо з'ясувати.
  • Зняття стресу
Найбільш часта причина паління – це те, що воно допомагає зняти стрес. Це стало головною відмовкою завзятих курців. І справа зовсім не в складі сигарети. Все відбувається на підсвідомому рівні. Такий своєрідний ритуал допомагає на кілька хвилин відчути себе в безпеці та зосередитися. В цьому випадку необхідно розібратися у своєму внутрішньому стані й знаходити інші способи для зняття нервової напруги.
  • Низька самооцінка
Саме в нелюбові до себе й криється образ курця. Адже людина свідомо не відмовляється від куріння, шкодячи своєму здоров'ю й щодня руйнуючи свій організм. Наявність комплексів, у вигляді зайвої ваги, неяскравої зовнішності або відсутність відносин й пробуджує в людині прагнення до куріння.
  • Бажання подобатися оточуючим
Така причина найчастіше стосується жіночої статі. Дуже часто дівчата починають курити, щоб продемонструвати свою жіночність й чуттєвість. Таку моду на куріння вводять виробники сигарет, демонструючи у фільмах та глянці образ успішної жінки з цигаркою. Цю моду намагаються змінити, але головне змінити ставлення самих дорослих до куріння, демонструючи приклад дотримання здорового способу життя.
  • Розвиток комунікабельності
Колективне куріння є свого роду ритуалом. Воно об'єднує людей, навіть тих, які раніше не були знайомі. Особливо це є «порятунком» для сором'язливих, замкнутих у собі людей. Такого роду ситуація допомагає розслабитись, почати розмову, зав'язати нові контакти. Але потрібно пам'ятати, що проблеми у вигляді замкнутості та невпевненості потрібно вирішувати без шкоди для здоров'я. Зараз для цього існує безліч практик та тренінгів.
  • Самоствердження
За статистикою саме в підлітковому віці велика частина курців викурили свою першу сигарету. І причиною тому, не є послаблення контролю батьками або раптова самостійність. Таким чином, підліток намагається самоствердитись, долучитися до дорослого світу й довести, що він більше не дитина. Велику роль відіграє й оточення. Адже часто перебуваючи в компанії, де всі курять, не хочеться здаватися «білою вороною». В цей момент ніхто не задумується про шкоду куріння, всі прагнуть бути незалежними.

Дуже важливо проводити роз'яснювальні роботи з дітьми та підлітками, пояснюючи, до чого може призвести куріння. Адже саме в підлітковому віці багато завзятих курці починали палити.

Пам'ятайте про те, що куріння призводить до прискореного старіння організму, розвитку онкологічних захворювань та патологій серцево-судинної системи!

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм