Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Хамам: лікувальні властивості турецької бані

Хамам: лікувальні властивості турецької баніХамам, або турецька баня – це чудова альтернатива для тих, хто погано переносить температуру в сауні чи російській бані. В ньому комфортно завдяки поєднанню 100% вологості повітря та відносно невисокої температури в 35-50°С. Задоволення доповнює гарно прогрітий мармур, на якому так приємно лежати.

У чому лікувальні властивості хамаму?

Хамам позитивно впливає на роботу систем людського організму. Періодичне відвідування турецької бані сприяє:
  • очищенню та зволоженню шкіри;
  • нормалізації роботи сальних залоз;
  • покращенню кровообігу;
  • підвищенню імунітету;
  • покращенню роботи опорно-рухового апарату;
  • усуненню проявів втоми, нервового напруження;
  • боротьбі з безсонням.
Хамам надзвичайно корисний для шкіри, дія косметичних процедур в ньому дуже інтенсивна. За рахунок високої вологості відбувається м’яке очищення жирної та чутливої шкіри, прочищаються сальні залози, нормалізується процес вироблення сала. Що ж стосується сухої шкіри, вона зволожується, пом’якшується.

Турецька баня є корисною для загального омолодження організму. Завдяки хамаму прискорюється обмін речовин, посилюється інтенсивність процесів окиснення та очищення організму від шлаків.

Хамам надзвичайно корисний для кровообігу. М’який пар допомагає усунути застійні явища, під його дією розширюються судини та капіляри, покращується кровообіг.
Неможливо переоцінити користь хамаму для роботи дихальної системи людини. Його відвідини допомагають швидше подолати бронхіт, риніт, ГРВІ. Турецьку баню рекомендовано відвідувати всім, хто страждає від частих респіраторних хвороб.

Хамам корисний для роботи опорно-рухової системи, після його відвідування зникають болі при артриті, ревматизмі, розтягнення м’язів. Після інтенсивних фізичних навантажень так само корисно сходити до хамаму, оскільки завдяки цьому з організму швидше виводяться солі молочної кислоти, які й викликають больові відчуття (крепатуру).

Турецька баня дуже позитивно впливає на роботу нервової системи людини. Її відвідування покращує загальний емоційний стан, дозволяє розслабитися, насолодитися життям, очистити думки. Завдяки хамаму зникає безсоння, тривожність, головні болі, покращується настрій та самопочуття.

Протипоказання до відвідування хамаму

Хоча хамам є надзвичайно корисним, до нього, все ж, існують певні протипоказання. Отже, турецьку баню не можна відвідувати людям з:
  • бронхіальною астмою (особливо її важкою формою);
  • епілепсією;
  • онкологічними захворюваннями;
  • запаленням нирок;
  • варикозним розширенням вен;
  • порушенням функцій щитоподібної залози;
  • при серцево-судинних хворобах не можна після хамаму одразу занурюватися у прохолодну воду (наприклад, у басейн).
Якщо ви відчуваєте найменші прояви погіршення самопочуття у хамамі, краще одразу вийдіть звідти, сядьте відпочиньте, випийте теплої води.

В турецькій бані можна просто сидіти чи лежати, а можна й проходити різноманітні приємні процедури. Найбільш популярним є масаж з використанням мильної піни чи ароматних лікувальних олій. Ці процедури надзвичайно розслабляють, заспокоюють, покращують самопочуття.

Завдяки високій вологості хамам є свого роду великою кімнатою для інгаляцій. Тому він такий корисний для легенів, бронхів, усієї дихальної системи. Теплий м’який пар позитивно впливає на стан шкіри, суглобів, м’язів, покращує кровообіг, заспокоює. Тож відвідуйте хамам, якщо у вас немає до цього протипоказань.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм