Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини виділення надмірної кількості сечі

Основні причини виділення надмірної кількості сечіПоліурія – це порушення, що супроводжується надмірним об’ємом сечовипускання, що значно перевищує норму. 

Звісно що норми об’єму сечі для кожного є індивідуальним та залежатиме від статі та віку. Однак показниками поліурії вважається обсяг сечі понад 2,5 літрів на добу. Це набагато більше, ніж середній обсяг від 800 мл  до 2 л на день.
Часті відвідування туалету вночі діагностується як нічна поліурія або ніктурія.

Основні причини

Сама по собі поліурія це не хвороба, а симптом кількох проблем зі здоров’ям.
  1. Нетримання сечі.
  2. Розвиток інфекційного процесу сечового міхура.
  3. Цукровий діабет.
  4. Нецукровий діабет.
  5. Ниркова недостатність.
  6. Камені в нирках.
  7. Збільшена простата,  що найчастіше трапляється у чоловіків старше 50 років.
Також не є виключенням коли поліурія пов’язана зі способом життя людини. Це стосується вживання надмірної кількості рідини, а також алкоголю або кофеїну. Приймання діуретиків та препарату літію (для контролю розладу настрою) також спричиняє надмірний об’єм сечовипускання.

Характерні ознаки

  1. Сечовипускання більше, ніж у середньому, сім-вісім разів на день.
  2. Кожного разу сечовипускання у великій кількості.
  3. Відчуття спраги сильніше, ніж зазвичай.
  4. Часті пробудження вночі аби відвідати туалет.
  5. Світла та розріджена сеча, якщо поліурія пов’язана з надмірним споживанням рідини.
Важливо встановити чи справді людина мочиться надзвичайно багато, чи просто відчуває, що їй потрібно це частіше. Адже це стосується саме кількості сечі, що виділяється щодня, а не частоти відвідування туалету.
 
Якщо поліурія пов’язана зі збільшеним вживанням рідини чи прийманням певних лікарських препаратів доцільним буде спостерігати об’єм виділеної сечі упродовж декількох днів. Після цього зберігання симптомів потребуватиме звернення до лікаря.

Про розвиток інших захворювань типу захворювання нирок чи цукрового діабету та інших, вказуватимуть додаткові симптоми. До прикладу біль в спині, слабкість нижніх кінцівок, зменшення маси тіла, лихоманка, нічна пітливість. Всі ці та інші дискомфортні ознаки наряду з поліурією потребують звернення до лікаря.

Тактика

Необхідно з’ясувати, що спричиняє збільшення утворення сечі, щоб допомогти впоратися з поліурією. Лікарю важливо визначити дані анамнезу пацієнта, наприклад ліки які він приймає чи особливості раціону. Також додатково проводиться ряд діагностичних тестів, серед яких визначення добового об’єму сечі, лабораторні дослідження сечі та крові. 
 
Надмірний об’єм сечі, не спричинений основними проблемами зі здоров’ям, можна усунути в домашніх умовах. Це можливо досягти контролюючи об’ємі вживаної рідини, обмеживши вживання кофеїну та алкоголю, аналізуючи побічні ефекти певних лікарських препаратів. 

Поліурія викликана проблемами зі здоров’ям потребує першочергове їх усунення.

До прикладу поліурія, спричинена цукровим діабетом, ймовірно, зменшиться, коли рівень глюкози в крові пацієнта буде під контролем.

Тому якщо ви помітили, що об’єм сечі збільшився і виниклий стан не має тимчасовий характер, обов’язково зверніться до лікаря. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм