Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми інфекції нирок

Основні симптоми інфекції нирокПієлонефрит – це патологічний процес, що супроводжується розвитком інфекції в нирках. 

Дана патологія найчастіше виникає внаслідок інфекції сечовивідних шляхів, яка поширюється на одну або обидві нирки. Найчастішою причиною є бактерії (наприклад, E.coli).
 
Окрім того, пієлонефрит може мати як гострий, тобто раптовий, так і хронічний характер.
 
За статистичними даними більшість випадків захворювання припадає на жінок, що пов’язано з анатомічним особливостями.

Характерні ознаки

Клінічна картина пієлонефриту зазвичай починає розвиватися через два дні після зараження. До загальних проявів порушення можна віднести наступні стани:
  • больовий синдром з локалізацією в спині, животі чи паху;
  • нудота та блювання;
  • озноб та лихоманка;
  • часті позиви до сечовипускання, сеча має неприємний запах та стає каламутною. Можлива поява гною або домішок крові в сечі;
  • втрата апетиту;
  • загальна слабкість;
  • больові відчуття та печіння під час сечовипускання.
Відмітимо, що симптоми можуть відрізнятися також в залежності від віку пацієнта.
 
Відсутність вчасного лікування може становити загрозу для життя. Оскільки перебіг проявів пієлонефриту погіршується та може виникнути сепсис.

Основні причини

Основними збудниками інфекції в нирках є бактерії та віруси. До прикладу патогенний збудник може знаходитися в кишківнику та потрапляти в сечовивідні шляхи через уретру з наступним поширенням на сечовий міхур та нирки.
Також можливо коли бактерії можуть потрапляти в сечовивідні шляхи взагалі з іншої частини тіла (наприклад, серцевого клапана або штучного суглоба).
 
До інших причин пієлонефриту можливо віднести перенесене оперативне втручання на нирках або сечовому міхурі, закорковування потоку сечі внаслідок пухлини в простаті або каменями в нирках.

Відмітимо, що більші ризики захворіти на пієлонефрит мають особи з ослабленою імунною системою, ті, що мають травми спинного мозку, використовують катетер для відведення сечі.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі даних анамнезу, аналізу виниклих скарг пацієнта та ряду діагностичних тестів. До виду тестів які призначає лікар, належать лабораторні дослідження крові та сечі, в тому числі й посів сечі, КТ, МРТ та УЗД. 
 
Тактика лікування залежатиме від тяжкості перебігу ниркової інфекції.

До прикладу при легкому перебігу захворювання першою лінією лікування є антибактеріальна терапія. Тип антибіотика призначається від виду збудника. 

Більш тяжкий перебіг інфекції потребуватиме госпіталізації пацієнта з наступним внутрішньовенним введенням антибіотиків та інших внутрішньовенних рідин.

Не є виключенням, коли можливе проведення оперативного втручання. Це стосується випадків закорковування сечовивідних шляхів та порушення відтоку сечі.  

Пам’ятайте, що профілактика інфекцій нижніх сечових шляхів є першим кроком у запобіганні інфекціям нирок. Тому не варто забувати про достатнє вживання рідини, дотримування правил особистої гігієни, вчасне спорожнення сечового міхура.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм