Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми опущення нирок

Основні симптоми опущення нирокОпущення нирок це стан який діагностується як «нефроптоз». Критеріями його встановлення є опускання нирок на 4-5 см від рівня правильного розташування (в таз), при займанні положення стоячи.

При цьому ураження може бути як одностороннім, так і охоплювати обидві нирки. 
 
За статистичними даними більшість випадків припадає на жіночу стать. Також захворювання можуть називати «плаваючими» або «рухливими» нирками.

Характерні ознаки

  1. Нудота та блювання.
  2. Поява домішок крові в сечі та білку.
  3. Підвищення артеріального тиску.
  4. Больові відчуття гострого характеру у боці з іррадіацією в пах.
  5. Часті випадки інфекцій сечовивідних шляхів.
Симптоми переважно виникають при займанні положення стоячи, та навпаки «стихають», коли людина лягає.
 
Не є виключенням коли у пацієнта не виникатиме жодних скарг, відповідно і птоз нирки не потребуватиме специфічного лікування. 

Основні причини

Одразу відмітимо, що переважно нефроптоз має вроджений характер. Тобто людина вже народжується з опущеною ниркою або нирками. Що саме спричиняє порушення? Невідомо.
 
Спеціалісти відмічають, що така рухливість органу може бути пов’язана з недостатньою підтримкою сполучної тканини, яка оточує нирки.

Також можливі варіанти, коли частково внаслідок певного стану чи дій людини послаблюються зв’язки, які утримують нирки зсередини.

Це може бути різка втрата ваги, травми хребта, тривалі та надмірні фізичні навантаження, період вагітності.

Діагностика та тактика лікування

Наявність нефроптозу можна підтвердити за допомогою методів візуалізації, які виконуються, коли людина стоїть або лежить. Додатково знадобляться лабораторні дослідження крові та сечі. 
 
Тактика лікування буде залежати від розвитку клінічної картини. Враховуючи, що опущення нирки не є загрозливим для життя станом, специфічна терапія буде призначена при наявності скарг у пацієнта.
 
Сьогодні лікування нефроптозу можливо шляхом оперативного втручання. Завдяки малоінвазивній процедурі, а саме лапароскопічна нефропексія уражена нирка прикріплюється в правильне положення. Це дає можливість зменшити симптоми захворювання. Попередньо деякі лікарі рекомендують розпочати усунення проблеми зі збільшення ваги, проведення спеціальних вправ. А при відсутності результату вже розглянути можливість операції.
 
При відсутності належного лікування, захворювання, хоч і рідко, але може спричинити ускладнення. Так плаваюча нирка здатна перекривати сечовід, що своєю чергою може призвести до її збільшення, сильного болю, тахікардії, зменшення об’єму виділеної сечі та ін..
 
Головне, при появі симптомів захворювання звернутися за консультацією до лікаря для подальшого проходження обстеження.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм