Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини виділення невеликої кількості сечі

Основні причини виділення невеликої кількості сечі В нормі упродовж доби доросла людина мочиться до 6-7 разів.

Олігурія означає виділення сечі нижче норми. Це є прямою ознакою того, що нирки не функціонують належним чином. У випадку дорослої людини це означає менше ніж 400 мл до 500 мл (приблизно дві чашки) сечі за 24 години.
Причин цьому досить багато, на що впливатиме і тактика лікування, яку обиратиме лікар.
 
У більшості випадків олігурію можна лікувати вдома, але інколи вона може бути симптомом серйозного захворювання, яке потребує подальшого обстеження та лікування.
 
Відмітимо, що повне припинення виділення сечі діагностується як анурія.

Характерні ознаки

Основним симптомом олігурії є виділення меншої кількості сечі, ніж зазвичай. Також сеча може стати темнішого кольору, а сечовипускання рідшим.

Додаткові симптоми можуть бути пов’язані з основною причиною низького обсягу сечі.

До прикладу якщо в сечі є червона або темно-червона кров, це інша проблема, яка називається гематурією.

Негайного звернення до лікаря потребують ситуації, коли наряду з низьким виділенням сечі пацієнта турбує запаморочення, прискорення пульсу. 

Основні причини

Нижченаведені причини олігурії можуть варіюватися від тимчасових станів до більш серйозних захворювань.
  1. Зневоднення організму. Своєю чергою причиною захворювання може бути діарея, блювання. Тобто це ті стани, при яких неможливо замінити втрачену рідину.
  2. Розвиток інфекційного процесу.
  3. Травма.
  4. Опіки.
  5. Крововтрата.
  6. Обструкція сечовивідних шляхів, внаслідок чого сеча не може «покинути» нирки. Причиною закорковування можуть бути камені в нирках, рак простати, фімоз, закреп, ендометріоз, що поширився на сечовий міхур.
  7. Приймання певних лікарських препаратів (наприклад, діуретики, нестероїдні протизапальні, антибіотики).

Діагностика та тактика лікування

Діагностика олігурії включатиме визначення причини порушення. Тому лікар проведе збір анамнезу, фізикальний огляд та ряд діагностичних тестів. 
Також потрібно визначити чи збільшується кількість сечі, яка виділяється, і скільки сечі хворий виробляє щодня.
Методи обстеження включатимуть проведення лабораторних досліджень крові та сечі, КТ, УЗД, цистоскопії.
 
Лікування залежатиме від причини олігурії.
До прикладу камені в нирках можливо усунути як медикаментозно (якщо конкременти невеликі за розміром), так і шляхом оперативного втручання. Якщо проблема викликана певними ліками, лікар може запропонувати меншу дозу або інший препарат. Але ніколи не потрібно припиняти прийом ліків, попередньо не порадившись з фахівцем.
Якщо олігурія спричинена захворюванням нирок, нефрологом контролюватиме виниклий стан або сповільнить його. У серйозних випадках пацієнтові може знадобитися трансплантація нирки або діаліз.

До загальних методів полегшення самопочуття пацієнта відносять збільшення кількості рідини, яку пацієнт приймає. Часто це можна зробити вдома, випиваючи більше води або розчинів для регідратації, що містять електроліти. У випадках сильного зневоднення знадобиться внутрішньовенне введення рідини в умовах стаціонару.

В протилежному випадку олігурія при відсутності належного лікування може призвести до гіпертонії, серцевої недостатності, шоку та інших загрозливих для життя станів.

Тому докладайте всіх зусиль, щоб продовжувати приймати рідину. Важливо якомога раніше помітити зменшення утворення сечі.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм