Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Нефротичний синдром: основні симптоми ураження нирок

Нефротичний синдром: основні симптоми ураження нирокНефротичний синдром – це патологічний стан, що супроводжується ураженням нирок. Так їх пошкодження змушує виділяти занадто багато білка в сечу. 

Сам по собі нефротичний синдром не є захворюванням, причиною є патології, які пошкоджують кровоносні судини в нирках. 

Характерні ознаки

  1. Набряк, та як наслідок збільшення маси тіла. Спочатку можливо помітити припухлість або набряки на ногах після тривалого стояння або набряки навколо очей після пробудження. Надалі при прогресуванні захворювання набряки тримаються постійно.
  2. Високий рівень білка в сечі та низький його рівень в крові.
  3. Швидка стомлюваність.
  4. Високий рівень холестерину в крові.
  5. Сеча набуває пінистого характеру.
  6. Відсутність апетиту.

Основні причини

Механізм розвитку нефротичного синдрому полягає в ураженні клубочків органу, крихітних кровоносних судин. Їх функція полягає в фільтрації крові. Відповідно при розвитку патологічного процесу та пошкодженні кровоносних судин, білок який в нормі повинен залишатися в крові просочується в сечу. Одним із таких білків є альбумін, функція якого є виведення зайвої рідини в нирки, а потім з сечею з організму.
При відсутності альбуміну тіло утримує зайву рідину, що і викликає набряки.
 
Спричинити дане порушення може ряд факторів, серед яких і ті, що впливають не лише на нирки. До прикладу:
  • формування рубців на клубочках;
  • потовщення мембран клубочків нирок;
  • тромбоз ниркової вени.
Тобто ураження клубочків є першопричиною нефротичного синдрому. 
 
До інших вторинних причин захворювання, які впливають на весь організм відносять цукровий діабет, амілоїдоз, системний червоний вовчак, приймання певних лікарських препаратів (наприклад, нестероїдні протизапальні).
Одразу зауважимо, що присутність факторів ризику, зовсім не гарантує 100% розвитку нефротичного синдрому. Однак їх наявність потребує обачливого ставлення до свого здоров’я.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі даних анамнезу, фізикального огляду та ряду діагностичних тестів. До прикладу, лабораторні дослідження крові та сечі, УЗД та біопсія тканини нирки.
 
Нефротичний синдром не лікується. Тому тактика лікування полягатиме в усуненні причини, що викликала захворювання. З цією метою можливе призначення ряду лікарських препаратів, серед яких гіпотензивні, діуретики, статини (зниження рівня холестерину), антикоагулянти. 
Не є виключенням, коли нефротичний синдром зникає у дітей, при досяганні ними пізнього підліткового віку або ранніх 20 років.

При відсутності результату від лікування пацієнтові може знадобитися діаліз, під час якого спеціальна машина фільтрує кров, оскільки нирки не можуть виконувати цю роботу.
Вагому роль у терапії відіграє дотримання дієти. Насамперед це обмеження споживання солі та продуктів насичених жирами, надмірне вживання води. Також спеціалісти відмічають, що попри втрату білка, додатково у надмірній кількості його споживати не потрібно. Це тільки може погіршити перебіг захворювання. 

При недотриманні рекомендацій лікаря або взагалі відсутності лікування, ризики прогресування захворювання досить високі від формування тромбів, анемії до хронічної хвороби нирок, гострої ниркової недостатності.
Загалом прогноз хвороби залежатиме від причини та загального стану здоров’я.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм