Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини появи білка в сечі

Основні причини появи білка в сечіПорушення функціонування нирок може спричинити ряд додаткових ускладнень, серед них є розвиток стану у вигляді появи білка в сечі. Чому виникає цей стан, з’ясуємо далі.

Протеїнурія – це порушення, що характеризується високим рівнем білка в сечі.
 
Механізм розвитку протеїнурії полягає в порушенні процесу роботи клубочків, крихітних кровоносних судин нирок. В нормі вони видаляють відходи, які потрапляють у сечу, і повторно поглинають білок (альбумін), який залишається в крові. Відповідно у тому випадку коли виникає певна патологія і виникає потрапляння білка у сечу у надмірній кількості. Також можливо мати протеїнурію, коли тіло виробляє занадто багато білка.
 
Відмітимо, що протеїнурія може бути пов’язана як з тимчасовими станами, такими як зневоднення, так і свідчити про більш серйозне ураження нирок.

Основні причини

  1. Зневоднення, що спричиняє тимчасову протеїнурію.
  2. Високий артеріальний тиск, викликає слабкість кровоносних судин нирок.
  3. Новоутворення надниркових залоз та інші види раку.
  4. Захворювання нирок (наприклад, гломерулонефрит, запалення сечовивідних шляхів).
  5. Приймання певних лікарських препаратів (наприклад, ліки проти набряків).
  6. Цукровий діабет.
  7. Аутоімунні захворювання (наприклад, системний червоний вовчак).
Деякі люди більш схильні до розвитку протеїнурії. На це впливатиме вік (40+), надмірні фізичні навантаження, спадковий фактор, наявність ожиріння в анамнезі та тих захворювань, які ми розібрали вище. 

Характерні ознаки

Відмітимо, що на початковому етапі захворювання у пацієнта може не бути жодних скарг, що свідчить про невелику кількість білка в сечі. 
Надалі у міру прогресування хвороби, виникатимуть й відповідні симптоми:
  1. Набряки.
  2. Часті позиви до сечовипускання.
  3. Нудота та блювання.
  4. Сеча стає пінистою. 
  5. Судоми м'язів, переважно вночі.
  6. Зниження апетиту.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається за допомогою лабораторного дослідження сечі за допомогою аналізаторів лабораторних, що є єдиним способом діагностики протеїнурії. Додатково досліджується кров пацієнта, проводиться УЗД або КТ, біопсія нирки.
 
Тактика лікування залежатиме від тяжкості перебігу захворювання. Так якщо протеїнурія має тимчасовий характер лікування скоріше за все не знадобиться. Специфічна терапія проводитиметься у випадку якщо білок в сечі виникає на постійній основі та викликаний основним захворюванням.

Так лікування може включати зміну раціону та контроль маси тіла. Якщо проблема криється в цукровому діабеті або гіпертонії проводиться специфічне коригування або лікування даних порушень. До прикладу, інсулінотерапія при діабеті та високому рівні цукру в крові, та гіпотензивні препарати при високих показниках артеріального тиску (інгібітори АПФ та блокатори рецепторів ангіотензину).
 
Головне не зволікати зі зверненням до лікаря при появі скарг та не нехтувати щорічними чек-апами.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм