Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Сечосолевий діатез, як передвісник появи каменів в нирках

Сечосолевий діатез, як передвісник появи каменів в ниркахТермін “діатез” являє собою порогові зміни, коли захворювання ще не наступило, однак в організмі вже відбулися певні зміни.  Відповідно при впливі ряду факторів й може розпочатися процес формування каменів в нирках. Тому розберемо детальніше, що являє собою сечосолевий діатез та чи можливо запобігти його появі.
Сечосолевий діатез являє собою патологічний процес у формі передвісника появи піску та формування каменів в нирках. Зазначимо, що захворювання може мати, як вроджену природу розвитку, так і набуту, коли неправильний спосіб життя або аномалії розвитку впливають на його появу.
 
Механізм захворювання полягає в скупченні надмірної кількості сечової кислоти, яка має особливість кристалізуватися. Осад солей такої кислоти нагадує за зовнішнім виглядом невеликі червонуваті піщинки.  

Причини

  1. Шкідливі звички (паління, вживання алкоголю).
  2. Надмірні фізичні навантаження.
  3. Постійні переохолодження нижньої частини тіла.
  4. Спадковий фактор.
  5. Неправильне харчування з неконтрольованим вживанням м'яса.

Прояви захворювання

Оскільки сечосолевий діатез є станом, якому передує більш серйозний патологічний процес у вигляді каменів в нирках, дуже важливо вчасно провести його діагностування.
У випадках коли захворювання протікає в латентній формі, тобто скритій, діагностувати його можливо лише шляхом повного діагностичного обстеження. 
 
У інших же випадках у хворого виникають скарги на:
  1. Збільшення позивів до сечовипускання (незалежно від вживаної рідини або температури повітря).
  2. Дискомфортні та больові відчуття в ділянці сечовивідного каналу (як під час сечовипускання, так і при його відсутності).
  3. Тривале сильне печіння після сечовипускання.

Діагностика

З метою встановлення наявності або схильності до сечосолевого діатезу проводиться ряд лабораторних аналізів крові та сечі, фізикальний огляд та УЗД. Нефролог або уролог збирає детальний анамнез, виясняючи історію перенесених захворювань та розвиток клінічної картини діатезу.

Лікування

При встановленні діагнозу основна мета лікування буде направлена на запобігання розвитку ускладнення, а саме сечокам'яної хвороби та інших захворювань сечовивідної системи. Для цього в першу чергу вносяться зміни у раціон на користь збільшення рідини. Хворий повинен відмовитися від солодощів, кави та густих бульйонів, а також різних спецій та соусів.
При присутності гострих проявів захворювання доцільним буде призначення спазмолітиків, протизапальних, уросептиків, а при необхідності й антибіотиків.  
 
У тому випадку, якщо ви помітили порушення з боку сечовипускання важливо вчасно звернутися до лікаря, з метою вчасного виявлення захворювання та запобіганню ускладнень. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм