Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Нирковокам'яна хвороба: чи є альтернатива операції ?

Утворення каменів в нирках або в сечовому міхурі може статися в будь-якому віці. Зовсім не кожен випадок утворення каменів в нирках (уролітаз) вимагає саме повного хірургічного втручання і видалення нирки. Сучасна медицина дозволяє зберегти органи, видалити каміння в сечоводі, сечовому міхурі або в нирках таким методом, щоб людина якомога раніше повернулася до свого звичного життя.

Які симптоми свідчать про нирковокам'яну хворобу

Часто дрібні конкременти (камені) виявляються при УЗД і не потребують оперативного лікування. Повний хірургічне втручання проводять, якщо камені великих розмірів і складної форми: в даному випадку показана нефректомії - видалення нирки. Решта методів лікування сечокам'яної хвороби дозволяє зберегти нирку, лікування призначається при наступних симптомах і станах:
  • Наявність стійкого больового синдрому
  • порушення сечовипускання
  • Інфекції сечовидільної системи, схильні до рецидивів
  • Ризик закупорки сечоводу каменем
  • Розміри каменя більше 1 см, камінь як в одній нирці, так і в обох органах і т.д. 

Як сучасна медицина видаляє камені в нирках 

Сучасна урологія і хірургія пропонує кілька варіантів видалення каменів у нирках, що не вимагають повномасштабної операції. Такі методики виконуються на відповідному обладнанні в спеціалізованих медичних центрах.Так, видалити каміння в нирках можна за допомогою:
 
  • Ультразвукового дистанційного дроблення: розрізи в даному випадку не проводять, роздроблені частини каменів виводяться з організму разом з сечею 
  • Ендоскопічної літотрипсії - за допомогою введення ендоскопічного апарату (літотриптора) в невеликий розріз в області попереку 
  • Трансуретальній літотрипсіі - апарат вводиться через сечовивідні шляхи, дроблення відбувається під візуальним контролем лікаря
Дроблення каменів в нирках, сечоводах, сечовому міхурі за допомогою літотрипсії є менш травматичним методом лікування уролітазу, ніж хірургічне втручання. Метод заснований на впливі ультразвукових хвиль, які направляються на камінь і руйнують його за допомогою ударної хвилі на маленькі конкременти, які потім легко виводяться з організму. 

Коли лікар рекомендує оперативне втручання

Якщо камінь в нирках завеликий, має коралоподібну форму та не піддається дробленню чи існують інші причини, що роблять літотрипсію неможливою, уролог може рекомендувати найменш травматичну операцію – лапараскопію. Лапараскопія – це введення ендоскопа через розріз в черевневій порожнині, дроблення не проводиться, даний метод відноситься до оперативних втручань і вимагає реабілітації пацієнта протягом 2-х тижнів.

У кожного з цих методів є свої протипоказання, особливості. Тому вибрати відповідний пацієнту метод видалення каменів у нирках, сечоводі або сечовому міхурі зможе тільки досвідчений фахівець, з урахуванням індивідуальних особливостей і показників здоров'я пацієнта. Підібрати клініку для видалення каменів в нирках або записатися на попередню консультацію ви можете через публічний реєстр медичних установ України. Якщо Вам важко самостійно вибрати клініку, то звертайтеся за безкоштовною допомогою до наших консультантів.

Автор: Світлана Євсєєва
© Медичниий портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне посилання на zdorov-info.com.ua обов`язково 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм