Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Діагностика та лікування ниркових пухлин

Нирки наш біологічний фільтр, без цього життєво важливого органу людина не може повноцінно існувати. Нирки регулюють вироблення реніну, гормону, який впливає на артеріальний тиск. Але основна функція нирок – це очищення: за добу нирки можуть очистити близько 2 тисяч літрів крові, фільтруючи «відходи», які утворюються в процесі обміну речовин. Такі «відходи» концентруються в сечі, а в артеріальний струм надходить вже очищена кров.

Симптоми, якими проявляються пухлини нирок 

Кісти, камені в нирці, пухлини різного походження і т.п. вимагають діагностики і лікування: наприклад, доброякісні утворення не небезпечними для життя, на відміну від злоякісних (ракових). Але вони можуть впливати на самі нирки, заважаючи органу нормально функціонувати, також на інші органи і системи, провокуючи ряд патологічних станів. Тому навіть доброякісні пухлини нирок вимагають постійного медичного контролю, лікування і в ряді випадків видалення. Злоякісні утворення важливо якомога швидше виявити, щоб лікування було успішним. 

Пухлини в нирках можуть проявитися як змінами в самих тканинах органу (що може визначити тільки фахівець під час УЗД, наприклад), наявністю патологічних змін в показниках крові, а також порушеннями в роботі нирок (кров'ю в сечі, болями в попереку і підребер'ї). Також про патологічний стан нирок говорять такі симптоми, як: 

  • набряки на ногах і тромбоз вен, 
  •  
  • частий кашель без наявних причин
  •  
  • біль в кістках 
  •  
  • різке схуднення 
  •  
  • слабкість і постійна втома 
  •  
  • стійкий підвищений кров'яний тиск. 

Діагностика ниркових пухлин та хвороб сечостатевої системи 

Спочатку уролог вислухає скарги пацієнта, перевірить стан лімфовузлів (шийних і надключичних), перевірить, чи є набряки на ногах і т. Д. Потім обов'язково слід пройти лабораторне обстеження: загальний аналіз крові та сечі, кров на згортання (коагулограма), біохімічний аналіз крові Також потрібно пройти УЗД органів черевної порожнини, в ряді випадків КТ- комп'ютерну томографію, ниркову артеріографію (рентген нирок і судин нирок після введення контрастної речовини).

Всі ці обстеження дозволяють бачити будову і функціонування нирки (наявність або відсутність патологій), обсяг пухлини і її характер і т.п. Для з'ясування характеру пухлини (злоякісний або доброякісний) лікар також проводить біопсію нирки тобто забирає шматочок тканини і з'ясовує її структурний склад. 

Лікування новоутворень в нирках

Доброякісні новоутворення  не завжди підлягають видаленню: наприклад, маленькі кісти менше 5 см, які не заважають відтоку сечі, спостерігають за допомогою регулярних УЗД і т. п. Також лікар призначає дієту, медикаментозне лікування. У ряді випадків видаленню підлягають деякі доброякісні утворення. 

При ракових пухлинах нирок, в залежності від стадії захворювання, проводять або повне видалення нирки (радикальна нефректомія) або часткову резекцію нирки. Найменш травматичний метод - це лапароскопія: через маленькі розрізи (до 2 см) в черевну порожнину вводять мікроінструменти і лікар проводить операцію. Даний метод добре переноситься пацієнтом і не вимагає тривалої реабілітації: перебування в стаціонарі займає максимум тиждень.
 
Якщо Вам важко вибрати клініку для проведеннядіагностики та лікування ниркових захворювань,то Ви можете звернутися за безкоштовною допомогою до наших консультантів або скористатися публічним реєстром медичних установ України. 

Автор: Світлана Євсєєва
© Медичниий портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне посилання на zdorov-info.com.ua обов`язково 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм