Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Обгорів на сонці: як лікувати опіки та запобігти їм

 
Хоч раз в житті, але кожен з нас, напевно, обгоряв на сонці. Попереду сезон масового відпочинку та купання: сонячне тепло після купання настільки розслаблює, що ми захоплюємося та не помічаємо, як вже шкіра «димиться».  Багато хто не знає, як правильно лікуються сонячні опіки: люди продовжують мазати обгорілу шкіру маслом чи  кефіром, шкодячи собі ще більше. 

Що робити, якщо вже отримав опік від сонця 

В першу чергу, коли згорів на сонці, треба забезпечити шкірі спокій. При лікуванні сонячних опіків допоможе вологий компрес на уражену ділянку, після цього треба скористатися зовнішніми аптечними засобами. Або звернутися до травмпункту. Особливо, якщо людина сильно обгоріла та з’явилися пухирі. Вологий компрес тримають на ураженій ділянці шкіри 15 -20 хвилин.

При сильному больовому синдромі слід прийняти знеболювальні препарати. Не потрібно мазати шкіру соняшниковою олією, а тим більше рідиною, що містить спирт. Треба дати шкірі спокій: ніяких скрабів, миття мочалкою. Пару днів після того, як людина обгоріла на сонці, не слід днем виходити на вулицю, і тим більше знову засмагати. 

Чим лікувати опік: аптечними засобами або кефіром? 

Якщо ви прихильник народних засобів лікування, то варто скористуватися  соком алое. Він стимулює процес загоєння ран, дозволяє шкірі швидко регенерувати. Також швидше позбутися сонячних опіків допоможе свіжовичавлений сфк картоплі, який наносять на уражену шкуру відразу після приготування.

Застосовувати для лікування опіків кефір, сметану, яєчні білки або рослинне масло лікарі як раз не радять. Ці продукти при нанесенні на шкіру  утворюють товсту плівку, через яку теплообмін шкіри погіршується. Це заважає швидкому загоєнню опіків та може викликати ускладнення. У випадку ж з аптечними засобами від опіків використовуються водорозчинні речовини та інші елементи, які здатні регенерувати шкіру і одночасно захищати її від сонячних променів, не порушуючи теплообміну. 

Профілактика сонячних опіків: засмагаємо правильно 

Ультрафіолетовий спектр сонця не лише шкодить шкірі, викликаючи передчасне старіння, зморшки, підвищену пігментацію шкіри і т.д. Але головна небезпека надлишку сонця і сонячних опіків полягає в тому, що вони можуть призвести до меланоми - агресивного виду раку шкіри. Постарайтеся уникати прямих сонячних променів в години його найвищою активності. Сонце проявляє найбільшу активність приблизно з 11 до 16 годин. Постарайтеся в цей час перебувати в приміщенні, в іншому випадку - ховайтеся в тінь.

Особливо це стосується власників блакитних очей, світлого волосся і білої шкіри - вони можуть обгоріти дуже швидко. Захистити шкіру від опіків сонця допоможе сонцезахисний крем з SPF-факторами. Користуйтеся кремом не тільки на пляжі, але і якщо вам належить провести час на сонці в місті. Одягайте одяг, що максимально прикриває тіло, не забувайте про капелюхи та сонячні окуляри. Намагайтеся більше знаходитися в тіні, а засмагаючи на пляжі пам'ятайте, що сонячні промені добре відбиваються від води та піску. Тому, навіть перебуваючи під парасолькою, цілком можна обгоріти, якщо не використовувати засоби захисту від сонця.

Автор: Світлана Євсєєва
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статіі активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм