Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як вчасно розпізнати симптоми обмороження?

Як вчасно розпізнати симптоми обмороження?Суттєві зміни погодних умов потребують обізнаності щодо методів запобігання переохолодження та обмороження організму. Тому наразі розберемо детальніше основні симптоми обмороження та методи надання допомоги при цьому.

Обмороження являє собою патологічний стан, який полягає в ураженні тканин внаслідок впливу низьких температур. При цьому відмітимо, що обмороження можна зазнати навіть за температури вищої від 0°C.

Які фактори впливають на розвиток обмороження?

Звісно, що в основі розвитку обмороження покладена дія низької температури. Однак при цьому підвищити ризики даного патологічного стану може ряд факторів, від знаходження в сильному алкогольному сп'янінні, тісне або мокре взуття до тривалого перебування в нерухомому стані на вулиці під впливом холоду, вітру тощо.
 
Особливого захисту в холодну пору року потребують ділянки які мають не таке сильне кровопостачання у порівнянні з іншими частинами тіла та найчастіше є відкритими. Наприклад це верхні й нижні кінцівки, ніс та вуха, підборіддя.

Основні симптоми обмороження

В першу чергу людина стикається з появою відчуття холоду. Відповідно чим довший проміжок часу відбувається влив холодового фактора, тим інтенсивнішими стають симптоми:
  • блідість або гіперемія шкіри з наступним її набуванням синюшного відтінку;
  • твердість шкірного покриву, вигляд неначе “восковий”;
  • зниження чутливості (відчуття оніміння й поколювання), що є небезпечним оскільки людина перестає відчувати ураження під дією холоду.
Після припинення дії низької температури на ураженій ділянці стає помітним набряк тканин, ознаки запалення, біль та пухирі. В критичних випадках виникає некротичне ураження тканин.

Тактика 

При появі ознак обмороження в першу чергу необхідно припинити вплив провокуючого фактору перенісши людину в тепле приміщення та зігріти з відновленням кровообігу в ураженій ділянці тіла. Доцільним буде давати тепле пиття, зняти холодний мокрий одяг та ретельно слідкувати за життєво важливими показниками. Уражені ділянки необхідно засунути в теплу воду (не гарячу!) на пів години. Оскільки процес відігрівання може бути досить болючим можливо застосувати знеболювальне.

При цьому необхідним буде звернення за лікарською допомогою, насамперед якщо хворий знаходиться без свідомості. 
 
Відмітимо, що в жодному разі не потрібно зігрівати постраждалого алкогольними напоями, натирати інтенсивно снігом або масажуючи тіло (особливо при наявності пухирів), застосовувати ванну з гарячою водою. Ці дії тільки погіршать самопочуття.

В умовах лікувального закладу лікарем встановлюється ступінь обмороження та проводиться відповідне лікування.
Так якщо при перших стадіях обмороження можливо обмежитися звичайним зігріванням. То II-IV стадії потребують комплексне лікування, що включає проведення антибактеріальної терапії, введення протиправцевої сироватки. Хірургічне лікування також варіюватиметься від виниклих ускладнень. Так виниклі пухирі розтинають, видаляючи уражені тканини з наступним накладанням стерильної пов'язки. У разі тяжких випадках хірургічним методом висікаються некротизовані ділянки.

Профілактика

  1. При низьких температурах краще уникати стояння на одному місці, головне - це рух.
  2. Одягайтеся згідно з погодними умовами. Одяг повинен бути вільним та багатошаровим, з метою зберігання циркуляції повітря.
  3. Додатково захищайте відкриті ділянки тіла, від рук - одягаючи рукавиці до захисту вух, носа.
  4. Металеві прикраси краще приберегти на “плюсову температуру”, оскільки вони швидко охолоджуються і при контакті зі шкірою можливе обмороження в місці дотику.
  5. При необхідності тривалого знаходження на вулиці в мінусову температуру, робіть перерви кожну годину та заходьте зігрітися в тепле приміщення.
І пам'ятайте, що обмороженню можна запобігти, головне дотримуйтеся всіх необхідних правил.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED