Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Антифосфоліпідний синдром: основні причини розвитку тромбозів

Антифосфоліпідний синдром: основні причини розвитку тромбозів Антифосфоліпідний синдром (АФС) - це патологія, що являє собою стан гіперкоагуляції та характеризується тромбозами судин та акушерською патологією при наявності антифосфоліпідних антитіл. Фосфоліпідні структури входять до складу мембран клітин нашого організму, звідси й різноманітність проявів синдрому.
АФС має аутоімунну природу розвитку.
 
Механізм розвитку захворювання полягає в розвитку аутоантитіл до білково-фосфоліпідних комплексів, що як наслідок викликає порушення регуляції гомеостазу. Тобто тромбоцити мають більш підвищену функцію до склеювання та осідання.
 
В залежності від розвитку захворювання розрізняють первинну форму захворювання (ідіопатична) та вторинну - виникає на тлі патологій аутоімунного характеру (наприклад, ревматоїдний артрит, системний червоний вовчак). Також окремо виділяють серонегативний тип АФС, захворювання супроводжується рядом симптомів, однак у сироватці крові не вдається виявити типові антитіла.  

Основні причини

Достеменно основні причини захворювання не виявлено.
Однак до провокуючих факторів розвитку АФС належать:
  • розвиток інфекційного процесу;
  • проведення оперативних втручань;
  • аутоімунні порушення;
  • скасовування приймання антикоагулянтів.

Які симптоми виникатимуть при розвитку АФС?

Відмітимо, що прояви захворювання будуть залежати насамперед від локалізації патологічного процесу, а саме в якому судинному руслі виник тромбоз. За статистичними даними більшість випадків припадає саме на венозний тромбоз нижніх кінцівок, вен шиї. А от артеріальний тромбоз насамперед “торкається” головного мозку. 
Так при ураженні судинного тромбозу нижніх кінцівок у хворого виникатиме тромбоз глибоких вен, рідше - поверхневий флебіт. Окрема увага приділяється тромбозу судин внутрішніх органів. Наприклад, при його локалізації у легеневому руслі розвивається ТЕЛА, легенева гіпертензія.

В критичних випадках відбувається гостра недостатність декількох органів, насамперед це легені, серце, нирки, з наступним розвитком їх недостатності.

Також захворювання пов'язане і з розвитком ускладнень під час вагітності, до яких можливо віднести  гестоз, тромбоз, затримку внутрішньоутробного розвитку плоду та його невиношування.

До загальних проявів можливо віднести наступні стани:
  • задишка;
  • больові відчуття в животі;
  • набряки периферичного характеру;
  • порушення свідомості;
  • зміни зі сторони шкірного покриву (наприклад, пурпура).

Діагностика та тактика лікування

В основі підтвердження АФС покладено як дослідження розвитку клінічної картини, анамнезу, так і лабораторні дослідження крові (наприклад, визначення кількості тромбоцитів, титру антитіл до карідоліпіну тощо). Візуалізація патологічного процесу залежатиме від локалізації тромбозу, у більшості випадків це УЗД судин.
 
Тактика лікування полягатиме в корекції способу життя з униканням надмірних фізичних навантаження, травм та виключенням пероральних контрацептивів.
Медикаментозна терапія включатиме призначення антикоагулянтів, глюкокортикостероїдів, плазмоферез.
 
При діагностуванні АФС під час вагітності жінка потребує проведення кожні 3 тижні ультрасонографії та призначення антикоагулянтної терапії.
 
Поява будь-яких змін зі сторони вашого самопочуття та типових судинних порушень повинні стати приводом для звернення до свого сімейного лікаря. Це дасть можливість вчасно виявити патологію та запобігти розвитку ускладеннь.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED