Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Еритроцитоз: основні симптоми підвищення рівня еритроцитів в крові

Еритроцитоз: основні симптоми підвищення рівня еритроцитів в кровіЕритроцити являють собою червоні кров'яні тільця, що містять гемоглобін. Відповідно існує тісний зв'язок між рівнем еритроцитів та рівнем гемоглобіну. Тобто якщо рівень еритроцитів знижується, відбувається й зниження показників гемоглобіну. Однак, наразі розберемо протилежний стан, а саме збільшення рівня еритроцитів в крові та причини його розвитку.

Еритроцитоз - це патологічний стан, що характеризується підвищенням рівня еритроцитів в крові.
 
В залежності від причини виникнення еритроцитозу розрізняють його первинну форму, для якої є характерним вироблення надмірної кількості еритроцитів у кістковому мозку. Він може виникати на тлі спадкового еритроцитозу та поліцитемії й бути вродженим або набутим. Для вторинної форми еритроцитозу характерний аналогічний розвиток, однак не пов'язаний з порушеннями зі сторони кісткового мозку.
Також окремо виділяють відносний еритроцитоз, що діагностується при наявності великої кількості еритроцитів на одну одиницю крові внаслідок дефіциту об'єму плазми (наприклад, при крововтраті, діареї). Та істинний або абсолютний еритроцитоз, що розвивається на тлі постійного підвищення рівня еритроцитів в крові, коли порушення виникає безпосередньо в кістковому мозку.

Які фактори впливають на підвищення рівня еритроцитів в крові?

  1. Вплив певних лікарських препаратів. Наприклад, стероїди або діуретики. Останні можуть викликати відносний еритроцитоз.
  2. Шкідливі звички (куріння).
  3. Апное під час сну.
  4. Зневоднення організму.
  5. Ожиріння.
  6. Серцево-судинні порушення (наприклад, наявність в анамнезі гіпертонічного кризу).
  7. Патології зі сторони легень (ХОЗЛ, емфізема легень).
  8. Певні види новоутворень, насамперед ті, що виділяють еритропоен (наприклад, рак нирок).
Тобто, більшість вищезазначених станів являють собою порушення, що викликають гіпоксію і своєю чергою - еритроцитоз.

Основні симптоми

Клінічна картина буде залежати від стадії розвитку еритроцитозу. Так у людини роками може розвиватися порушення, однак вона нічого не підозрюватиме. Симптоми виникатимуть вже на прогресуючій стадії та супроводжуватимуться наступними станами:
  • головний біль;
  • запаморочення;
  • зміни зі сторони кольору шкіри, що в залежності від форми порушення буде варіюватися від червоного забарвлення до розвитку ціанозу;
  • свербіж шкіри.
Також як результат тромбозу виникатимуть й інші ускладнення.

Діагностика та тактика лікування

Діагностування еритроцитозу полягатиме в проведенні лабораторних досліджень крові (ЗАК, встановлення рівня гемоглобіну, ретикулоцитів, тромбоцитів, лейкоцитів, еритропоетину тощо).
З метою визначення причини порушення, лікарем призначатиметься й ряд інших досліджень, в залежності від характеру патології. Наприклад, якщо в основі еритроцитозу покладено захворювання легень, то діагностика включає проведення рентгенографії, КТ та МРТ, спірометрії, бронхоскопії.
 
Відповідно і тактика лікування безпосередньо полягатиме в першочерговому усуненні причини, яка спричинила розвиток еритроцитозу. Також на вид терапії впливає і вік пацієнта, однак головна мета - це зменшити в'язкість крові та запобігти розвитку ускладнень зі сторони органів дихання, серця тощо.
Так дорослим з метою отримання результату від лікування важливо внести корективи у свій спосіб життя, кинути палити або знизити масу тіла, дотримуватися дієти. При хронічному перебігу можливе й кровопускання, в середньому 3-4 сеанси з одномоментним видаленням 400 мл крові. Однак в умовах сьогодення враховуючи стимуляцію кісткового мозку після процедури, її призначають все рідше. Медикаментозно рекомендується призначення антиагрегантів, антикоагулянтів.
Медикаментозне лікування у дитячому віці включає призначення цитостатиків, вітамінотерапії.
 
Самостійно еритроцитоз не загрожує життю людини, однак при цьому виниклий стан супроводжується згущенням крові. А це вже високі ризики розвитку тромбів в небезпеці яких ми обізнані.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED