Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як вчасно розпізнати симптоми переохолодження?

Як вчасно розпізнати симптоми переохолодження?Причин за якими може виникнути переохолодження може бути декілька, від дотримання модних тенденцій до наявності захворювання при якому відчуття низьких температур значно знижене. Тому наразі розберемо детальніше як запобігти переохолодженню та при його виникненню - які міри приймати.

Якщо при переохолодженні організму температура нашого тіла знижується нижче ніж 35С, це свідчить про розвиток гіпотермії. Гіпотермія - це стан, що характеризується недостатньо високою температурою тіла для забезпечення нормального функціонування організму та насамперед обміну речовин. 
 
В зоні ризику з розвитку переохолодження знаходяться діти, люди похилого віку, особи з низьким вмістом жиру в організмі.

Основні прояви переохолодження

  1. Тремтіння (помірне або сильне).
  2. Порушення свідомості.
  3. Прискорення або навпаки зниження ЧСС.
  4. Кінцівки стають синюшними, шкіра набряклою й також синьою або блідою.
В критичних випадках постраждалому може знадобитися проведення невідкладної допомоги.

Тактика

Звісно, що методи надання допомоги при переохолодженню будуть залежати від його стадії. Однак головне не вдаватися до стереотипних дій, що можуть тільки нашкодити.
Ситуації бувають різні, і ніколи не відомо де може статися переохолодження або обмороження. Так не варто прямо на вулиці роззуватися та намагатися зігріти ноги натираючи їх снігом. По перше ноги набрякнуть і Ви навряд їх зможете “помістити” у взуття назад. А по друге натирання снігом може викликати механічне пошкодження шкірного покриву та спричинити потрапляння інфекції. 
Також не варто одразу починати парити ноги, як тільки но Ви зайшли в тепле приміщення. Різкий перепад температури може тільки погіршити ситуацію.
 
Головне розуміти небезпеку переохолодження та його наслідків, які можуть перерости у розвиток гангрени.
У тому випадку, якщо Ви помітили симптоми переохолодження зайдіть в тепле приміщення, щоб зігрітися та насамперед огляньте уражені ділянки тіла, пийте тепле пиття. Відмітимо, що температура тіла нижче 34-35С потребує госпіталізації. Також не варто зволікати, якщо синюшність шкірних не зникає.
 
Якщо Ви стали свідком розвитку у когось переохолодження необхідно викликати “швидку” та надати першу допомогу. Так першочергово важливо припинити вплив холодового фактора, перемістивши потерпілого у тепле приміщення. Якщо це неможливо необхідно захистити голову, припіднявши з землі та закутавши. Далі доцільним буде накладання теплих компресів на ділянки грудей, голови, пах. Спроби спочатку відігріти кінцівки є невірними, адже так відбуватиметься “потрапляння холодної крові” до центральних органів, що призведе до ще більшої гіпотермії.
У тому випадку якщо дихання стало поверхневим приступайте до проведення СЛР.

Які методи допоможуть знизити ймовірність розвитку переохолодження?

  1. Одягайтеся згідно з погодними умовами. Так доцільніше обрати вільний одяг, але в декілька шарів, з метою забезпечення циркуляції повітря та зберіганню тепла. Це ж стосується й взуття, воно не повинне бути тісним.
  2. Паління та алкоголь та його наслідки, є напевно однією з частих причин розвитку переохолодження. По перше під час алкогольного сп'яніння Ви не будете відчути холод, хоча при цьому тепло внаслідок розширення судин буде втрачатися вдвічі швидше. По друге паління викликає звуження судин, що також підвищує ризики розвитку переохолодження.
  3. Захист шкіри. Якщо руки, шию, частину обличчя ми можемо й мусимо “заховати” від холоду за допомогою рукавичок, шарфа, то відкриті ділянки шкірного покриву доцільним буде змастити жирним кремом. Також варто у морозну погоду уникнути одягання металевих прикрас, оскільки вони охолоджують шкіру.
  4. Уникайте стресових ситуацій та тих станів, що можуть змусити Вас спітніти. Адже так Ви втрачаєте тепло. 
Пам'ятайте, що тема переохолодження є наразі актуальною тому відповідно і потребує належної підготовки з метою уникнення ускладнень та вчасного надання допомоги.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED