Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини появи металічного присмаку в роті

Основні причини появи металічного присмаку в ротіПоява неприємного та незвичного присмаку в роті є досить поширеною проблемою. Вона може бути пов'язаною, як видом харчування, так і вказувати на розвиток небезпечного патологічного процесу. Тому розберемо детальніше коли варто бити на сполох якщо одним із видів такого присмаку є металевий.

Металічний присмак у роті або парагевзія є станом, що може бути симптомом ряду причин, з додатковим приєднанням інших симптомів. 

У разі розвитку яких станів виникає металічний присмак у роті?

  1. Ефект від приймання певних лікарських препаратів. Відповідно заборонено самостійно призначати  собі лікування, а у разі призначення ліків лікарем та появою присмаку - зверніться за консультацією. Однак при цьому раптово й самостійно не припиняйте приймання медикаментів прописаних лікарем. До поширених видів лікарських засобів, що можуть спричинити виниклий симптом належать препарати заліза, ліки для зниження рівня холестерину, оральні гормональні контрацептиви. 
  2. Захворювання ясен, яким передує у більшості випадків недотримання гігієни порожнини рота. Тому важливо чистити зуби два рази на день, з додатковим застосуванням зубної нитки, ополіскувача, не забуваючи про масаж ясен та очищення язика. Окрема увага приділяється профілактичним оглядам у стоматолога (раз на пів року).
  3. Як результат проведення лікування онкологічного захворювання, а саме хімієтерапії або променевої терапії. Тому лікарі можуть рекомендувати вживання продуктів, що можуть на певний час перебивати смак металу в роті (наприклад, імбир).
  4. Захворювання верхніх дихальних шляхів: часто можемо зустріти симптом при застудах, розвитку інфекційного процесу в носових пазухах. Після проведення лікування основного захворювання, симптом металічного присмаку також минає.
  5. Отруєння миш'яком, парами ртуті. Що є ризикованим при роботі на відповідних підприємствах. Додатково може виникнути слабкість, нудота, прискорене серцебиття. 
  6. Залізодефіцитна анемія: після приймання їжі виникає незначний присмак металу. Відповідно чим довше прогресує захворювання, тим інтенсивнішим стає присмак. 
  7. Захворювання печінки та жовчовивідних шляхів, що додатково може проявлятися дискомфортним відчуттям в правому підребер'ї, нудотою та блюванням, здуттям живота. 
При відсутності уражень зі сторони органів спричинити металічний присмак у роті може недостатня гігієна рота, вид напою (вода з високим вмістом хлору) та їжі, вагітність або ПМС (на тлі гормональних змін, присмак є тимчасовий та самостійно минає).

Тактика

Проведення діагностичних методів та їх видів будуть насамперед залежати від причини симптому. Тому в першу чергу лікар проводить фізикальний огляд, збирає анамнез з аналізом клінічної картини. Далі додатково проводиться ряд лабораторних аналізів крові, калу та сечі; УЗД; ендоскопічні обстеження. 

Відповідно тактика лікування буде залежати від причини, що викликала неприємний присмак у роті. 

З метою зниження ризиків появи неприємного присмаку в ротовій порожнині, втому числі й металевого, рекомендовано:
  1. Слідкувати за своїм раціоном, адже їжа чи певні напої можуть безпосередньо викликати неприємний присмак в роті.
  2. Відмова від шкідливих звичок (куріння, алкоголь).
  3. Проходження профілактичних оглядів, контроль рівня гормонів.
  4. Дотримання гігієни порожнини рота.
  5. Виключення самолікування та детальне ознайомлення з лікарськими засобами, що призначив лікар.
При появі металічного присмаку в роті на тривалій основі в першу чергу зверніться до свого сімейного лікаря, який на основі даних анамнезу направить Вас до вузькопрофільного спеціаліста. Так в залежності від причини можлива консультація з лікарем стоматологом, гастроентерологом, ендокринологом тощо.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED