Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Грип та застуда: основні відмінності

Грип та застуда: основні відмінності Наразі відбувається загострення випадків сезонних захворювань. З грипом, застудою стикаються, як дорослі, так і діти, що нещодавно почали відвідувати садочки та школи. І це не дивно, адже шляхи передачі вірусних інфекцій є різними, насамперед це повітряно-крапельний шлях. Однак важливо розуміти відмінності між даними станами, та вчасно сповіщати про симптоми свого сімейного лікаря.

Які основні відмінності між застудою та грипом?

Обидва захворювання викликають ураження верхніх дихальних шляхів, й при цьому мають певну схожу симптоматику. Так у хворого виникають скарги на появу нежиті та закладеності носа, чхання, ломоти в тілі, слабкості. Реальність коронавірусу дещо відсунула на задній план гострі респіраторні вірусні захворювання, однак при цьому вони не стали менш небезпечними.
 
Застуда не належить до медичної термінології, вона є станом, що характеризується сукупністю симптомів нездужання. Вони виникають на тлі переохолодження або тривалого перебування на протязі.  
 
Грип - це гостре респіраторне захворювання, що викликається вірусною інфекцією. При грипі на відміну від застуди характерний раптовий початок з наступним приєднанням підвищення температури тіла. Додатково турбує: головний біль, лихоманка, кашель та дискомфорт в грудях. Тобто захворювання має більш складніший перебіг та при неналежному або відсутньому лікуванню може ускладнюватися пневмонією, гайморитом тощо. Саме тому важливо почати терапію ще на початку розвитку захворювання.

Тактика 

Важливо розуміти, що близько 80% захворювань восени складають вірусні інфекції, що не потребують специфічного лікування, терапія є симптоматичною. Виключенням є приєднання бактеріологічних патогенних збудників з розвитком наступних ускладнень та можливим призначенням антибактеріальної терапії. При цьому зазначається, що навіть у цьому випадку лікування призначає виключно лікар на основі даних фізикального огляду та лабораторних обстежень. 
 
У разі неускладненого перебігу вірусного захворювання доцільними будуть наступні рекомендації:
  • обільне тепле пиття;
  • відпочинок, дотримання ліжкового режиму;
  • провітрювання приміщення;
  • жарознижувальні - виключно за потреби та відповідному призначенню лікаря;
  • збалансоване харчування.

Профілактика

  1. Вакцинуйтеся проти грипу. Найкраще це зробити саме зараз, період вересень-жовтень, до початку циркуляції вірусів грипу. Це дасть можливість утворитися імунітету та достатньої кількості антитіл. 
  2. Дотримуйтеся гігієни рук.
  3. Повноцінно харчуйтеся.
  4. Уникайте місць з надмірним скупченням людей.
  5. Проводьте окрім провітрювання, ще й дезінфекцію в домівці. Чудовим методом для цього є застосування бактерицидного рециркулятора, який забезпечує очищення повітря від патогенних збудників на 98%. При цьому до їх переліку входять не тільки віруси та бактерії, а й грибки, пліснява. Прилад є абсолютно безпечним та може виконувати свою функцію при знаходженні в приміщенні людей. Детальніше ознайомити з різновидами бактерицидного рециркулятора можливо в медичному маркеті ITMED
  6. Дотримуйтеся збалансованого режиму сон/відпочинок.
МОЗ наголошує, що помилковим є рішення лікувати застуди, вірусні захворювання антибіотиками. Зловживання антибактеріальними препаратами без належних до цього показань може лише нашкодити організму. Адже антибіотик не діє на віруси, тобто успіху у лікуванні це не принесе. Однак ризики, що у майбутньому даний антибіотик при необхідності не допоможе дуже високий.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED