Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Апное уві сні: причини та небезпека хропіння

Апное уві сні: причини та небезпека хропінняПацієнти з апное не завжди знають, що в них є апное. Наслідки даного порушення у більшості випадків помічають оточуючі хворого. Розберемо детальніше якими симптомами буде супроводжуватися апное та чому даний стан є небезпечним для життя.

Апное - це патологічний стан, що характеризується розвитком обструкції верхніх дихальних шляхів на певному їх рівні. Поява хропіння передує порушенню у вигляді апное. Хропіння не є таким небезпечним, однак при цьому викликає вплив на якість життя людям які спільно проживають з хворим. 
 
Механізм розвитку апное полягає в закритті бокових стінок верхніх дихальних шляхів, внаслідок розслаблення їх м'язів. Це своєю чергою викликає недостатнє отримання кисню організмом, адже дихальні шляхи перекриваються й дихання може зупинятися до декількох секунд. Виникає захисна реакція і відбувається пробудження. 

Які фактори впливають на розвиток апное та хропіння?

Ймовірність короткочасної зупинки дихання під час сну підвищується при наступних станах:
  1. Відсутність гігієни сну.
  2. Ожиріння.
  3. Порушення дихання внаслідок патологій зі сторони ЛОР-органів (викривлена носова перегородка, поліпи в носі, анатомічні особливості).

Які наслідки та симптоми має апное?

При розвитку апное у хворого спостерігається раптове зниження якості життя:
  • людина постійно відчуває себе втомленою, вранці прокидається вже невиспаною;
  • часто прокидається вночі, в тому числі й для відвідування туалету;
  • підвищення артеріального тиску вранці;
  • концентрація уваги є зниженою, що підвищує ризики розвитку ДТП;
  • денна сонливість;
  • зниження потенції та лібідо;
  • збільшується маса тіла, при цьому процес схуднення є досить повільним або взагалі не відбувається зниження ваги. Це пов'язано зі зниженим продукуванням соматотропного гормону, який в нормі утворюється під час сну. При цьому відмітимо, що при наявності апное в анамнезі спроби фізичних навантажень тільки погіршують перебіг патології (хворий має кисневе голодування, а вправи тільки збільшують необхідність насичення організму киснем). 
Хворі з зайвою вагою складають більший відсоток випадків розвитку апное. Сон для них супроводжується відчуттям страху померти, тому дуже часто з метою усунення тиску ваги на органи дихання вони сплять на стоячи на колінах та опершись на лікті.  
 
Також саме апное є однією з частих причин раптової смерті під час сну. 

Тактика

Тактика лікування апное буде встановлюватися після проведення ряду діагностичних методів та встановлення причини розвитку. Терапія може варіюватися від корекції способу життя та налагодження режиму сну до оперативних втручань, коли проблема криється, наприклад у викривленні носової перегородки або поліпах носової порожнини. 
 
Часто з метою полегшення дихання під час сну хворий повинен спати в спеціальній масці (СРАР - терапія), яка допомагає підтримувати дихання та безперешкодно потрапляти повітрю. Однак при цьому вона не завжди є зручною у використанні на постійній основі. 

Гігієна сну

Оскільки одним із тригерів хропіння та апное є відсутність належного режиму сну, важливо вміти правильно повернутися до нормального пробудження. Особливо зміни режиму будуть доцільними у період повернення до навчання та роботи в офісах після відпусток. 

До основних рекомендацій можна віднести:
  • Прокидатися та лягати спати в один і той же час, незалежно від того чи це робочий день або вихідний. Саме неправильний графік сну має зв'язок з рядом патологічних станів, від ожиріння, серцево-судинних захворювань до деменції та зниження імунної системи.
  • Уникнення речей, які руйнують сон. Так наші буденні дії перед сном, які нам здаються нормою мають прямий негативний вплив на його якість. До цього переліку належать: 
  1. зловживання їжею (переїдання), що може викликати метеоризм внаслідок тривалого переїдання або різкий скачок цукру в крові, якщо ви поласували чимось солоденьким;
  2. нерозлучність з гаджетами: важливо розуміти, що організм потрібно налаштувати до сну, тому телевізор, мобільний телефон не повинні знаходитись в спальні;
  3. зловживання алкоголем.
  • Підготовка до сну повинна відбуватися приблизно за годину до того часу, коли ви лягаєте спати. Сюди входить створення необхідної атмосфери: закриття штор, провітрювання, розслаблення за допомогою медитації або теплої ванни. 
  • Виключення денного сну: він буде доцільним лише у тому випадку якщо його тривалість не перевищує 15-20 хвилин і лише тоді, коли ви явно не висипаєтесь. У тому випадку, якщо Ви плануєте повертатися до робочих буднів та покращити якість вечірнього засинання від денного сну краще відмовитися.
  • Поверніть фізичну активність: звісно, що перед сном краще надати перевагу більш спокійним тренуванням, наприклад йога або проста піша прогулянка, однак вдень помірні фізичні навантаження будуть чудовим “ключем” для кращого сну. Також вправи допоможуть знизити зайву вагу, яка впливає на появу апное та хропіння.
Звісно, що людина яка страждає на апное та хропіння не в змозі самостійно зрозуміти, що з нею відбуваються певні порушення, найчастіше хворий стикається вже з негативними наслідками (втома та сонливість вдень). Тому існує два варіанти, звернутися до лікаря при поміченні у себе нетипових порушень або якщо хтось з ваших рідних вказує на розвиток у вас хропіння.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED