Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Нічна пітливість: коли даний стан свідчить про розвиток захворювання?

Нічна пітливість: коли даний стан свідчить про розвиток захворювання?Нічна пітливість є дуже підступною ознакою, яка свідчить про можливий розвиток ряду патологій. І якщо в холодну пору року людина ще може помітити щось неладне, то як встановити порушення влітку, коли навіть здоровий організм потерпає від спеки. Це з'ясуємо далі.

Перед тим, як звернути увагу на медичні причини нічного потовиділення, тобто ті стани що відбуваються внаслідок внутрішніх змін в тому числі й патологічних. Розберемо, які зовнішні фактори можуть спричинити досить неприємне явище як підвищена пітливість вночі.
 
В першу чергу до очевидних факторів розвитку нічної пітливості належить сон в душному приміщенні, де температура повітря перевищує 18 градусів. Також вплинути на даний стан може застосування синтетичної постільної білизни, занадто тепла ковдра. Або ж перед сном ви надмірно фізично попрацювали; споживали кофеїн або алкоголь, забагато пряної їжі. 

Основні причини надмірного потовиділення вночі

  1. Приймання певних лікарських препаратів (гормональні препарати, стероїди, антидепресанти).
  2. Менопауза у жінок (внаслідок різких гормональних змін).
  3. Туберкульоз: особлива увага звертається і на супутні симптоми у вигляді кашлю, утруднене дихання, підвищення температури.
  4. Онкологічні захворювання (лімфома). Відповідно у людини додатково виникатимуть скарги на зниження маси тіла, постійну слабкість.
  5. Гіпергідроз хронічного характеру.
  6. Гіпоглікемія та приймання препаратів для нормалізації рівня цукру в крові. Відповідно аби уникнути дані порушення необхідно контролювати рівень цукру в крові та не допускати його зниження до критичних показників. Для цього в домашніх умовах необхідно мати глюкометр. Так людина відстежуватиме свій стан, й зможе запобігти як нічній пітливості, так і іншим симптомам гіпоглікемії. Придбати глюкометр Ви зможете в медичному маркеті ITMED, за доступною ціною та при цьому відмінною якістю.
  7. Порушення зі сторони неврологічної системи, наприклад хвороба Паркінсона.
  8. Гіпертиреоз.

Нічна пітливість у дітей

Дуже часто ми спостерігаємо, як дитина прокидається вранці з мокрим волоссям та одягом. Це зовсім не означає про розвиток патологічного стану. Занепокоєння повинно викликати надмірна пітливість упродовж тривалого часу. 
 
До станів, що не пов'язані з захворюваннями можна віднести занадто теплий одяг, висока температура в кімнаті, теплу ковдру або навіть поєднання цих причин. 
 
Щодо захворювань, то спричинити нічну пітливість може розвиток грипу або застуди, відповідно при одужанні й симптом перестає турбувати. Також не є виключанням проблеми зі сном, коли дитині сняться “страшні” сни або вона має в анамнезі апное.
 
Однією з тісно пов'язаною причиною нічної пітливості є гіпергідроз (вторинна форма). Тобто захворювання, що виникає на фоні ряду інших небезпечних патологій, від онкології, порушень ендокринної системи до туберкульозу.
 
Відповідно щоб точно встановити причину порушення необхідно звернутися до лікаря.

Тактика

При фіксуванні частих випадків нічної пітливості та при додатковій появі інших дискомфортних станів важливо звернутися до лікаря. Який на основі проведеної діагностики встановить основну причину.
 
Так лікар терапевт окрім зібрання анамнезу, призначить проведення ряду лабораторних аналізів крові, в тому числі й на встановлення рівня гормонів; УЗД, ЕКГ та ін.
 
Тактика лікування буде залежати від основної причини порушення. 
Якщо ж нічна пітливість є первинною формою гіпергідрозу та не пов'язана з розвитком патологічних процесів в організмі, однак впливає на якість життя пацієнта можливе проведення:
  • медикаментозного лікування;
  • спеціальних антиперспірантів;
  • ін'єкційного введення препаратів;
  • лікування лазером або навіть проведення традиційного оперативного втручання. 
Пам'ятайте, що надмірне потовиділення в нічний час може розповісти про стан вашого здоров'я та вказати на можливий розвиток захворювання.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED