Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Тепловий удар: як вчасно зреагувати?

Тепловий удар: як вчасно зреагувати?Розпочався сезон відпусток та активного відпочинку під палючим сонцем. Відповідно до цього підвищуються ризики перегріву організму при недотриманні простих правил поведінки в спеку. Як вчасно розпізнати симптоми теплового удару та чим він відрізняється від сонячного? Далі з'ясуємо.

Тепловий удар - це небезпечний для життя стан, що виникає внаслідок тривалої дії високої температури на організм, при цьому потовиділення не забезпечує необхідне зниження температури тіла. Тобто процес теплоутворення прискорюється, а тепловіддача при цьому зменшується. При даній формі гіпертермії підвищення температури тіла відбувається досить стрімко. 
 
Найбільшу загрозу тепловий удар становить для дітей та людей, що мають в анамнезі захворювання серцево-судинної системи.
Попри схожість симптомів сонячний удар є різновидом теплового та виникає при тривалому перебуванні на сонці, а тепловий удар внаслідок підвищеної температури повітря та надмірної вологості.

Причини

Тепловий удар виникає втому випадку, коли організм не в змозі переробити кількість тепла в ньому. У разі даного типу гіпертермії “тепловий чинник” надходить саме ззовні. Це може бути тривале знаходження в задушливій кімнаті, на вулиці при високій температурі повітря та надмірній вологості, знаходження поруч біля гарячого увімкненого обладнання, заняття спортом у спеку.

Які симптоми вказуватимуть на розвиток теплового удару?

  1. Підвищення температури тіла до високих показників (до 40°C, та навіть й вище).
  2. Шкіра стає гіперемованою.
  3. Прискорене дихання та підвищення ЧСС (частоти серцевих скорочень).
  4. Відсутність потовиділення.
  5. Головний та м'язовий біль.
  6. Нудота.
  7. Дезорієнтація в просторі.
  8. Можлива втрата свідомості. 

Тактика

Першочергово при розвитку перших проявів теплового удару, потерпілого необхідно перенести в безпечне місце, а саме прохолодне, звільнити його від зайвого одягу та прикласти холодні компреси. Відмітимо, що компреси не повинні бути крижаними, адже такий різкий перепад температур може спричинити судинну недостатність. Місцями для прикладання “холоду” можуть бути чоло, верхні та нижні кінцівки, пах, груди.
 
Важливо давати більше води (негазованої) та трохи додати туди солі (на 1 л близько 2 ч.л. солі). 
 
У тому випадку, якщо хворий втратив свідомість до приїзду швидкої його необхідно покласти на бік та покласти холодні компреси в області скронь. Якщо він не приходить до тями, а швидка ще не приїхала розпочинайте робити реанімаційні заходи (непрямий масаж серця - 100 натискань за хвилину).
 
В умовах стаціонару з метою діагностики окрім фізикального огляду, лікар терапевт призначає проведення ряду лабораторних аналізів крові та консультацію вузьких спеціалістів (кардіолога).
 
Подальша тактика лікування буде залежати від стану хворого, від вливання сольових розчинів до можливих реанімаційних заходів з проведенням оксигенотерапії та інтубації.

Профілактика

Методи запобігання теплового удару полягатимуть в дотриманні досить простих правил:
  1. Носіння одягу з натуральних тканин, він повинен бути світлого кольору та просторим. Не забувайте про головний убір.
  2. Вживання достатньої кількості рідини.
  3. Добре провітрювати приміщення в якому знаходитеся.
  4. В спеку не варто вживати алкогольні напої, ті напої, що містять кофеїн - вони спричиняють ще більше порушення терморегуляції.
  5. Не варто тривалий час знаходитися в замкнутому просторі, особливо це стосується ситуацій, де в автомобілі залишаються наодинці діти або тварини. Такі дії є протипоказаними!
Пам'ятайте, що навіть якщо Ви перенесли тепловий удар в легкому варіанті, не спішіть повертатися до буденних справ, відновіть сили, адже високі ризики, що даний стан може розвинутися повторно, тільки з ускладненою симптоматикою.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED