Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Комп'ютерна томографія голови: основні показання до проведення процедури

Комп'ютерна томографія голови: основні показання до проведення процедуриКомп'ютерна томографія є яскравим прикладом безпечної, точної та швидкої діагностики у сучасній медицині. Розберемо детальніше, що собою являє цей метод та при яких станах призначається саме КТ.
Комп'ютерна томографія (КТ) являє собою метод візуальної діагностики, дія якого виконується завдяки рентгенівським променям. Так при проведенні дослідження можливо отримати зріз досліджуваних органів, тобто одночасно зображаються кістки, м'які тканини та кровоносні судини або їх 3D проєкція, що відповідно дає можливість швидше встановити діагноз та розпочати лікування. КТ голови дає інформацію у вигляді точного зображення внутрішньочерепних структур, виявлення захворювання ЦНС та придатків носових пазух або ступінь ураження лицевого скелета.
 
Що собою являє пристрій для проведення КТ? Томограф є основним пристроєм та складається з елементів у вигляді сканеру, пульта й стола та оператора. Під час того коли пацієнт лежить на столі сканер робить оберти навколо тіла з наступним проведенням серії рентгенівських знімків. Після цього отримані знімки зображуються у 2D або 3D форматі.

Що таке КТ з застосуванням контрастної речовини?

КТ з застосуванням контрастної речовини не має ніяких відмінностей від стандартної процедури, окрім моменту введення спеціальної речовини на основі сполук йоду (контрасту).
 
Так можливе введення контрастної речовини в кровоносні судини (ангіографія), що дає можливість простежити за візуалізацією артерій та вен з найменшими змінами кровотоку, їхнього оточення органу, стан нервів. Внутрішньовенний метод введення речовини найчастіше застосовується з метою оцінення серцево-судинної системи. А ось ректальний або пероральний метод буде доцільним для діагностики травного тракту.
Побічні ефекти можливі при наявності алергічної реакції на компоненти контрастної речовини.

Показання до проведення КТ голови

  1. Наявність вроджених дефектів: КТ дає можливість простежити перебіг змін які при цьому відбувається та призначити відповідне лікування.
  2. Травми черепно-лицьової зони: можливо оцінити стан головного та спинного мозку, судин та нервової тканини.
  3. Судинні порушення, а саме інсульт та інфаркт мозку, крововиливи.
  4. Вірусні та бактеріальні процеси неясної етіології (менінгіт, токсоплазмоз, цистицеркоз).
  5. Травми голови з підозрою на перелом та розвиток гематоми.
  6. Новоутворення доброякісного та злоякісного характеру.

Протипоказання до проведення КТ

  1. Психічні розлади з нестійкою поведінкою пацієнта.
  2. Вагітність: заборона через негативний вплив на майбутню дитину іонізуючого випромінювання.
  3. Менструація (тимчасове протипоказання), а саме II фаза МЦ, оскільки саме в цей період високі шанси зачаття.
Проведення КТ з контрастом протипоказане, як зазначалося вище, при наявності алергії на препарати що містять йод, а також пацієнтам, що мають в анамнезі ниркову недостатність та надмірне продукування гормонів щитоподібної залози.

Підготування до діагностики

Особливої специфічної підготовки перед проведенням КТ голови не потрібно. Попередньо лікарем, що проводить обстеження збирається анамнез зі з'ясуванням наявності алергій, хронічних захворювань та лікарських препаратів, які можливо приймає пацієнт. 
 
Також напередодні проводяться лабораторні дослідження крові на креатинін та ТТГ, у випадку проведення КТ-ангіографії. У цьому випадку процедура проходитиме на пустий шлунок.
 
Основним правилом безпечного проведення КТ є відсутність металевих прикрас, окулярів, слухового апарату.

Етап проведення КТ

Процедура займає всього декілька хвилин. Є абсолютно безболісною та безпечною для організму. Так пацієнт знаходиться в положенні лежачи на столі томографа в нерухомому положенні. Після цього стіл в'їжджає в центр тунелю, а сканер починає рухатися по колу, відповідно проходить безпосередньо обстеження. 
 
Важливо попередньо пройти певну психологічну підготовку та обговорити цей момент з лікарем, особливо це стосується пацієнтів у яких виникає страх та паніка при знаходженні в тісному просторі.
 
Після завершення процедури лікарем діагностом формується висновок з видачею всіх необхідних результатів.
 
Важливо розуміти, що існує ряд патологічних станів, коли рентгенографія не дає можливості повністю та чітко побачити клінічну картину захворювання. Тому звісно, що саме новітні технології дають можливість встановити чіткий діагноз, без мінімальних ризиків для здоров'я.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED