Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини появи болю в потилиці

Основні причини появи болю в потилиціГоловний біль є частою скаргою серед більшості населення. Так біль у потилиці найчастіше турбує людей, які переважно ведуть сидячий спосіб життя. Однак зауважимо, що не варто виключати й більш серйозні причини, коли проста таблетка “від голови” не принесе відповідного результату. Розберемо детальніше на які порушення може вказувати поява болю в ділянці потилиці та які дії будуть доцільними у такому випадку.

Які стани можуть спричинити біль у потилиці?

Зазвичай біль у потилиці пов'язують зі станом шиї - цервікогенний біль, які по своєму характеру є вторинним. Найчастіше такий тип болю можна зустріти у людей, що весь день тримають голову нахиленою, наприклад, перукарі, водії або при виді трудової діяльності де робота виконується руками.
Також часто причиною цервікогенного болю може стати хлистова травма, коли автомобіль різко зупиняється, але шия та голова пасажира за інерцією рухаються, як батіг. 
 
Однак при проведенні діагностики не варто виключати й інші причини. Так при додатковій появі нудоти, “мушок” перед очима та стискуючого болю виникне підозра на підвищений тиск. Відповідно потрібно провести вимірювання АТ й при підвищених показниках (140/90 та вище) одразу викликати швидку.
 
Розглянемо інші ймовірні причини головного болю в потилиці:
Нервове перенапруження (головний біль напруги): виникає при тривалому знаходженні в сидячому положенні, наприклад, за кермом, читаючи книгу схиливши голову. Також іншими чинниками можуть бути напруження очей або стресова ситуація. У цьому разі біль носить тупий та стискаючий характер, наче голова зафіксована в “обручі”.
Зазвичай головний біль напруги не супроводжується додатковими симптомами, відповідно доцільним буде відпочити та прийняти одноразово знеболювальне. Однак при частому виникненні обов'язкова консультація лікаря невролога!
 
Потилична невралгія: тобто розвинулося ураження потиличного нерва, внаслідок переохолодження, інфекції, травми або просто через тривале сидіння. Причин може бути десяток. Однак характер болю та додаткова симптоматика  у більшості випадків є схожою:
  • Біль в області потилиці має пульсуючий або пекучий характер.
  • Також не є виключенням різких та стріляючих короткочасних больових відчуттів.
  • Нахили голови викликають додатковий дискомфорт.
  • Розвивається підвищена чутливість до світла.
Відповідно повне обстеження та встановлення діагнозу проведе лікар.
 
Остеохондроз шийного відділу хребта: біль в потилиці супроводжується одночасним дискомфортом у шиї, нудотою, шумом у вухах та появою явища - “туман” перед очима. 
 
Це далеко не всі стани при яких у людини виникає біль в області потилиці, однак зазначимо, що незалежно від причини консультація лікаря є обов'язковою.

При розвитку яких додаткових симптомів варто одразу звернутися до лікаря?

  1. Головному болю передує укус тварини (незалежно від місця укусу), травма або удар голови.
  2. Раптове виникнення болю в потилиці, особливо в період коли людина спала.
  3. Посилення болю при рухах, кашлю.
  4. Ригідність м'язів шиї, тобто неможливо нахилити голову вперед чи в сторони.
  5. Біль супроводжується підвищенням температури тіла.
  6. Біль супроводжується почервонінням очей та “лопнувшими” капілярами.
  7. Наряду з болем виникає порушення свідомості, запаморочення, оніміння в кінцівках, порушення мови та інші неврологічні симптоми.

Лікування

Тактика лікування варіюватиметься від основної причини. Так можливе призначення нестероїдних протизапальних препаратів, проведення фізіотерапії, а саме масажу, мануальної терапії, гірудотерапії, блокади нервів або навіть оперативного втручання.
Тимчасовим та швидким методом зняття больового синдрому є застосування холодового компресу на проблемну ділянку. У разі розвитку болю на тлі емоційного або фізичного перенапруження доцільним буде просто відпочити.
 
Біль в голові необхідно лікувати, оскільки причин його виникнення є безліч, від незначних до складних патологічних процесів. Відповідно при його ігноруванні ситуація може ускладнитися обмеженням можливостей рухатися. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED