Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які основні причини зниження температури тіла?

Які основні причини зниження температури тіла?Нам відомо, що температура тіла може варіюватися упродовж доби. Так до четвертої години вона знижується, а до п'ятої вечора підіймається. Ці коливання можуть сягати 1˚С. Однак які причини тривалого тримання низької температури та які додаткові симптоми можуть виникати? Далі з'ясуємо.
Зниженою температурою тіла вважається показник на 0,5-1,5˚С нижче прийнятої норми (але не менше 35˚С).
При падінні температурних показників нижче 35˚С розвивається стан, під назвою гіпотермія.

Основні ознаки гіпотермії

При розвитку гіпотермії у людини виникають скарги на:
  1. Головний біль.
  2. Аритмію, внаслідок порушення кровообігу.
  3. Озноб.
  4. Тремтіння кінцівок, яке згодом виникає по всьому тілу.
  5. Запаморочення.

Які основні причини зниження температури тіла?

  • Гіпотиреоз: захворювання характеризується зниженим продукуванням гормонів щитоподібної залози. На початковому етапі хвороба має безсимптомний перебіг. Однак надалі у людини виникають скарги на збільшення ваги, біль у серці та суглобах. Найчастіше ураженню підлягають жінки, що значно підвищує ризики розвитку безпліддя внаслідок гіпотиреозу. Окрім низької температури тіла та підвищеної чутливості до холоду, шкіра стає сухою, а обличчя набряклим. 
  • Залізодефіцитна анемія: при даному стані виникає дефіцит еритроцитів, що не дає змогу транспортувати кисень в достатній кількості до тканин. Як наслідок виникають скарги на озноб, втому та запаморочення, прискорене серцебиття, ламкість нігтів та випадіння волосся.
  • Тривале знаходження при низьких температурах: це є основна причина гіпотермії та переохолодження. Тому важливо вчасно вживати заходів, щоб цьому запобігти: тепло одягатися, більше рухатися та забути по алкоголь (він не зігріває!).
  • Сильний стрес: при сильному емоційному перенапруженні організм віддає всі свої ресурси на збереження стану спокою, як наслідок він слабне, що і призводить до зниження температури тіла.

Які негативні наслідки коливання температури тіла?

Навіть втрата хоча б одного градусу може спровокувати досить негативні наслідки для здоров'я.
Так при розвитку переохолодження легкого ступеня, коли температура тіла опускається до позначки 35-34˚С людина стає млявою, сонною, а шкіра набуває блідого відтінку.
Коли температура тіла сягає 32-31˚С, мова йде вже про середній ступінь охолодження. У людини розвиваються судоми, дихання сповільнюється, шкірний покрив стає блідим та холодним на дотик.
При досяганні температури нижче 30˚С, висока ймовірність летального результату. Виникають судоми, людина непритомніє, а артеріальний тиск знижується до критичних показників.

Тактика лікування

Перед прийняттям певних заходів, щодо підвищення температури, важливо звернутися до лікаря, з метою визначення причини зниження, тобто чи не викликається це певним патологічним станом.
Тільки тоді після проведення обстеження буде призначатися відповідне лікування (при необхідності).
 
Якщо низька температура тіла є тимчасовим явищем доцільно буде звернутися увагу на свій спосіб життя, що виключити повторного її зниження:
  1. Більше відпочивати, оскільки проблема може бути викликана звичайною перевтомою.
  2. Збалансовано харчуватися, з додаванням печінки, червоного м'яса, спецій та свіжих соків (в дозованій кількості).
  3. Якщо проблема в переохолодженні - відпочиньте під теплою ковдрою, прийміть гарячу ванну та випийте гаряче пиття.
Не варто підіймати тривогу при кожному зниженні температури нижче норми, однак якщо це явище є постійним та супроводжується додатковими дискомфортними симптомами - зверніться до свого сімейного лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED