Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Домашня аптечка: основні засоби

Домашня аптечка: основні засобиВ умовах пандемії наша аптечка дещо набула видозмін. Не варто забувати про панічне скуповування вітамінів та антибіотиків, про шкоду самостійного призначення яких лікарі наголошують кожного разу. Тому розберемо, що саме повинно входити в сучасну домашню аптечку, а від чого давно пора позбутися. 

Правила зберігання

  1. Ліки повинні зберігатися в темному прохолодному місці, подальше від дітей та домашніх улюбленців.
  2. Сама аптечка повинна являти собою ємність (контейнер), який буде зручним для транспортування, водонепроникним, чистим та прозорим.
  3. Заначимо, що на кожному препараті повинно бути вказано термін придатності та відповідна інструкція, де вказано дозування та спосіб застосування.
  4. Кожні пів року важливо проводити відповідну ревізую та утилізувати медикаменти, у яких закінчився термін придатності та поповнювати запаси.

Склад аптечки

  1. Жарознижувальні препарати: за відповідними протоколами застосування жарознижувальних є доцільним при температурі вище 38,5С.
  2. Ліки проти кашлю та застуди: у цьому випадку важливо строго дотримуватися дозування згідно з віком хворого, відповідно попередньо проконсультувавшись з лікарем.
  3. Антигістамінні засоби: протиалергійні препарати мають обов'язкове місце в аптечці кожного, однак не варто забувати про можливі побічні ефекти у вигляді сонливості та сухості слизових, особливо це стосується водіїв. 
  4. Препарати для лікування травм (перев'язувальні засоби): вата та марля або бинт, джгут, еластичний бинт для фіксації травмованої кінцівки в одному положенні, лейкопластир, фізіологічний розчин.
  5. Антисептики: засоби від опіків (пантенол), хлоргексидин (для очищення ран), бетадин.
  6. Судинозвужувальні спреї/каплі для носа та сольові розчини.
  7. Абсорбенти: що є дуже актуальним в період новорічних свят, оскільки зростають ризики харчових отруєнь. 
  8. Запас масок та антисептиків.
Щодо наявності в домашній аптечці антибіотиків, то спеціалісти наголошують, що для кожного виду інфекції потрібний певний вид антибактеріальної терапії, відповідно неконтрольоване їх застосування підвищує ризики розвитку антибіотикорезистентності. 
 
Також останнім часом наголошується щодо відсутності користі в застосуванні таких традиційних засобів, як гірчичників, мазі Вишневського, йоду та зеленки, мазі Зірочки та оксолінової мазі. Так зазначається, що наразі існують більш безпечні та сучасніші вироби, які не програють в ефективності й, як мінімум, не викликають подразнень, алергічних реакцій, неприємних відчуттів та не залишають кольорових міток на шкірі. 
 
Зазначимо, що не тільки ліками повинна бути укомплектована домашня аптечка. Адже варто тримати стан свого здоров'я під контролем. Звісно для кожної людини набір пристроїв залежить від супутніх захворювань. Так хворим на ЦД, обов'язково потрібно мати глюкометр для самостійного щоденного контролювання рівня цукру в крові, а людям, що страждають на високий або низький артеріальний тиск - тонометр. Пацієнтам, які мають постійну необхідність в кисню доцільним буде придбати кисневий концентратор або кисневу подушку.
Однак, рекомендованим для всіх на сьогодні є наявність термометра та пульсоксиметру (прилад для вимірювання насиченості киснем крові). Так ви зможете самостійно контролювати свій стан у разі розвитку захворювання.

Наголошуємо, що у жодному разі не варто займатися самолікуванням, а при погіршенні самопочуття першочергово необхідно звернутися до свого сімейного лікаря або викликати швидку допомогу. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED