Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Перевезення лежачого хворого з України в Європу: завдання складне, але цілком реальне

Перевезення лежачого хворого з України в Європу: завдання складне, але цілком реальнеПеревозити лежачих хворих досить важко, особливо це стосується тривалих поїздок на великі відстані. Однак в житті виникають ситуації, коли транспортувати людину просто необхідно. Наприклад, їй потрібно в інше місто або країну на лікування, або ж вона повинна відвідати родичів, переїхати до дітей на постійне місце проживання. Варіантів розвитку подій багато, адже життя непередбачуване.

Перевезення лежачих хворих - хоч і складна, але цілком реальна задача. Головне - все продумати і звернутися за допомогою до фахівців, наприклад, в службу медичних перевезень «МедТаксі». Транспортування пацієнта в кожен конкретний регіон має свої особливості. Щоб відвезти хворого до Європи, потрібно знати кілька ключових особливостей організації такої поїздки.

Що потрібно врахувати при організації перевезення лежачого пацієнта?

Якщо стан здоров'я пацієнта стабільний, його можна перевозити без медичного супроводу. Якщо ж є певні побоювання, в супровід може входити фельдшерська, лікарська бригада, іноді - лікар-реаніматолог.

Для перевезення хворого на великі відстані потрібно використовувати автомобілі з пневмопідвіскою і підвищеною комфортністю. Також транспортний засіб повинен бути обладнаний спеціальною каталкою, на якій буде лежати пацієнт. Вона повинна регулюватися по висоті нахилу підголівника, щоб хворому було зручно в дорозі.

Потрібно приділити увагу системі кондиціонування повітря в салоні автомобіля. Повітря повинне бути теплим, але свіжим.

Оскільки в тривалі поїздки лежачі пацієнти практично завжди їдуть з супроводом (родичі, медичний персонал), автомобіль для перевезення повинен бути оснащений комфортними місцями, крім каталки. Крісла для супроводжуючих людей повинні регулюватися і розкладатися, щоб можна було поспати під час тривалого переїзду.

Перед поїздкою потрібно впевнитися, що в автомобілі достатньо місця для багажу. Особливо це актуально, якщо пацієнта перевозять в іншу країну або місто на постійне місце проживання. Багаж повинен бути правильно і безпечно розміщений.

Якщо пацієнт не просто не може ходити, а у нього є переломи кісток та/або хребта, потрібно заздалегідь потурбуватися про наявність у служби перевезення вакуумного матраца. Він потрібен, щоб зафіксувати пацієнта і уникнути зміщення кісток при його транспортуванні.

Особливості перевезення пацієнта до Європи

Щоб організувати перевезення пацієнта з України в Європу, потрібно зібрати такі документи:
  • Закордонний паспорт пацієнта і осіб, що його супроводжують. Якщо з України виїжджає неповнолітній громадянин України, його повинні супроводжувати батьки або особи, які їх замінюють (офіційні опікуни). Якщо хоча б одного з батьків з дитиною немає, прикордонникам потрібно надати нотаріально завірений дозвіл на вивезення неповнолітньої за кордон від відсутнього батька чи матері (або і матері, і батька, якщо дитину везе хтось інший).
  • Всі необхідні медичні документи: медична карта, виписка з історії хвороби, направлення на лікування, дозвіл лікаря на перевезення тощо.
  • Страховки для пацієнта і його супроводу.
Також прикордонному контролю іноді потрібно показати платіжні карти і готівку, які є з собою у пацієнта і осіб, що його супроводжують.

Особливості митного контролю з Європейським союзом для пацієнтів наступні:
  • Не можна перевозити наркотики, але якщо за показаннями пацієнтові необхідне введення сильнодіючих знеболюючих засобів, потрібно обов'язково мати з собою рецепт на препарати і призначення лікаря.
  • Потрібно декларувати суму понад 10 тисяч доларів на людину.
  • Не варто набирати з собою багато продуктів, на кордоні з великим продовольчим запасом можуть не пропустити.
  • Не можна сперечатися в спірних ситуаціях з митниками і прикордонниками, це може спричинити за собою заборону на в'їзд на територію Євросоюзу.
З детальними правилами перетину кордону з ЄС можна ознайомитися на сайті Державної митної служби України.

Щоб поїздка пройшла успішно, потрібно заздалегідь потурбуватися про підписання договору зі службою перевезення і постаратися прописати в цьому документі всі істотні умови.

Перевезення лежачих хворих в Європу має деякі особливості. Але якщо все продумати, правильно організувати і звернутися за допомогою до професійної служби медичних перевезень, поїздка пройде швидко і максимально комфортно.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED