Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які країни обирають українці для діагностики та лікування хвороб?

Які країни обирають українці для діагностики та лікування хвороб?Вже давно ні для кого не секрет, що в Україні не завжди можна отримати бажаний рівень надання медичних послуг. Це стосується як діагностики, так і лікування захворювань, а також реабілітації та відновлення організму після перенесених травм, хвороб, операцій. Тому в нашій країні активно розвивається медичний виїзний туризм, коли пацієнти їдуть в іншу країни з метою лікування або ж обстеження організму.
У закордонних клініках пацієнти можуть розраховувати на допомогу кваліфікованих фахівців, на сучасне обладнання, високий рівень сервісу. Звичайно, все це коштує грошей, тому далеко не кожен українець може собі дозволити лікування за кордоном. Але іноді у хворого просто не залишається вибору, адже, наприклад, деякі види операцій в Україні не проводяться зовсім. Йдеться, в першу чергу, про трансплантацію органів від неродинних донорів. Але не тільки за цим їдуть наші співгромадяни в інші країни. Так куди ж і з якою метою найчастіше їздять українці в рамках медичного туризму?

Популярні напрямки медичного туризму серед українців

Точну статистику кількості пацієнтів, які щорічно їздять за кордон лікуватися, зібрати вкрай складно. Адже найчастіше мова йде про поїздки приватного характеру. Звичайно, існують і державні програми, які покривають вартість лікування пацієнтів за рахунок держбюджету, але в процентному співвідношенні кількість таких українських пацієнтів мізерно мала в порівнянні із загальною кількістю вітчизняних медичних туристів.

В Українській асоціації медичного туризму стверджують, що щорічно кількість українців, які виїжджають за кордон з медичною метою, зростає. Наприклад, у 2017 році це було близько 150 тисяч чоловік, в 2018 році - близько 160 тисяч. Експерти прогнозують, що ринок медичного туризму і в Україні, і в світі буде лише зростати найближчі 5 років, а то і довше.

Та ж Українська асоціація медичного туризму називає найпопулярніші країни, куди наші співгромадяни їздять лікуватися. Це Німеччина, Туреччина, Ізраїль, США. Останнім часом до них приєдналися Польща, Чехія, країни Прибалтики, «набирають обертів» Греція, Індія.
Найчастіше українці їдуть за кордон для трансплантації органів, кісткового мозку, для різних операцій, діагностичних процедур і реабілітації. Наприклад, в Німеччину їдуть для проведення операцій за допомогою роботизованої системи Da Vinci, онкологічних, гематологічних операцій, реабілітації після інфаркту, інсульту, травм опорно-рухового апарату. За пересадкою кісткового мозку їздять уже не тільки до Німеччини або Ізраїлю, але й до Індії, Туреччини, Греції, де вартість послуг менша, а якість лікування знаходиться на високому рівні.

Все більш популярним стає оздоровчий медичний туризм, а також відвідування закордонних клінік для різних косметологічних процедур. Затребувана і комплексна діагностика роботи організму.

Медичний туризм - це нормальна світова практика, тому немає нічого дивного в тому, що українці їздять лікуватися за кордон. Однак, з огляду на світові тенденції, потрібно розвивати не тільки виїзний, але і в'їзний медичний туризм, щоб Україну відвідувало більше іноземців з метою лікування. Це буде розвивати нашу систему охорони здоров'я і принесе кошти в державний бюджет країни. А також може зупинити відтік кваліфікованих медичних фахівців з країни.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED