Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Медичний туризм і Україна: останні тренди

Медичний туризм і Україна: останні тренди21 лютого в Києві проходила V Конференція з медичного туризму і В2В програма #MedTW_Ukraine 2020. У ході заходу спікери озвучили головні тенденції розвитку медичного туризму в Україні, як в'їзного, так і виїзного. Отже, що ж нового можна дізнатися про лікування в інших країнах?

Навіщо українці їдуть лікуватися за кордон?

На медичний туризм великий вплив здійснює розвиток інформаційних технологій в медицині. Тепер в інтернеті можна знайти всю необхідну інформацію про клініку, методі лікування, лікарях. Спрощують задачу форми online-запису на консультації, чати агенцій, які працюють в сфері медтуризму, соціальні мережі та багато іншого. Також, завдяки все більшій поширеності і доступності авіаперельотів, стало досить легко пересуватися між навіть найвіддаленішими країнами, що теж сприяє розвитку медичного туризму.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, Україна посідає 99-е місце в світі за індексом здоров'я. Тому не дивно, що багато наших співгромадян хочуть покращити здоров'я за кордоном.

Експерти заявляють, що українці їдуть на лікування в іншу країну для:
  • діагностики: щоб почути думку лікаря з іншої країни про свою проблему і порівняти, чи збігається вона з думкою вітчизняного лікаря;
  • лікування онкології;
  • трансплантації органів;
  • лікування цукрового діабету другого типу;
  • хірургічних операцій: кардіологічних, ортопедичних, урологічних, малоінвазивних процедур, операцій з використанням робота-хірурга;
  • лікування гриж хребта (як хірургічного, так і альтернативного);
  • медичних SPA-процедур;
  • реабілітації;
  • оздоровчих і омолоджуючих процедур.
Що стосується оздоровчих процедур, найпопулярніші серед українців пов'язані з усуненням симптомів синдрому подразненого кишечника, астми, псоріазу.

Українці продовжують їздити за лікуванням переважно в Ізраїль, Німеччину, Туреччину, Білорусь, з недавніх пір в цей список додалася Польща, Греція, країни Прибалтики, Індія.

Чому в усьому світі існує гостра конкуренція за медичного туриста?

У 2019-2023 рр. відзначався щорічний 30% приріст медичного туризму в світі. Такі дані озвучує Українська асоціація медичного туризму. Чому ж в'їзне лікування таке вигідне для приймаючої сторони?

По-перше, зазвичай медичний турист витрачає на лікування в 5-10 разів більше, ніж вітчизняний пацієнт. По-друге, близько 60% медичних туристів проводять в місці лікування в середньому 10 ночей, і просто це перебування теж, звичайно ж, оплачується. По-третє, медичний турист часто приїжджає з людьми, які його супроводжують. А їм десь треба жити, що теж приносить гроші в бюджет країни. Ось чому в багатьох країнах цей вид туризму підтримується на законодавчому рівні.

Перспективи розвитку в'їзного медичного туризму в Україні

Україна - перспективна країна для розвитку в'їзного медичного туризму. Вже зараз вона займає певну нішу на ринку. За ціновою політикою і послугами, що надаються, українські клініки конкурують, в першу чергу, з клінками країн Прибалтики (Латвії, Литви, Естонії). Але ринок медичного туризму постійно змінюється, і щоб домогтися тут успіху, потрібно його моніторити і аналізувати.

В Україну на сьогоднішній день найбільше пацієнтів приїжджає з арабських країн, Ізраїлю, країн Європи, Китаю. У зв'язку з ситуацією з коронавірусом і відсутністю авіасполучення між Україною і Китаєм, лікарні, які орієнтовані переважно на китайських пацієнтів, зараз змушені терміново перепрофілюватися.

В Україну медичні туристи приїжджають за отриманням медичних послуг в області:
  • репродуктивних технологій;
  • застосування в лікуванні стовбурових клітин;
  • стоматології;
  • естетичної медицини.
У 2019 році, за даними Української асоціації медичного туризму, близько 65 тисяч іноземних пацієнтів відвідали Україну. Середній чек склав 2,8 тисячі доларів з людини. Це означає, що медичний туризм в 2019 році приніс українським клінікам 182 мільйони доларів. А оскільки з них були сплачені податки, вигода для держави очевидна.

У 2020 році планується впровадження в життя наступного етапу медичної реформи в Україні, яка торкнеться госпітального сектору. Тепер лікарні переходять на самоокупність, тому їм буде вигідно залучати на лікування іноземних пацієнтів. За умови грамотного керівництва, великі державні лікарні зможуть конкурувати з приватним сектором за медичних туристів.

Медичний туризм в Україні активно розвивається. З'явилися цікаві тенденції, які стосуються як в'їзного, так і виїзного медичного туризму. Наша країна залишається перспективним регіоном для розвитку даної галузі охорони здоров'я.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED