Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Висока температура тіла: коли та як її треба знижувати?

Висока температура тіла: коли та як її треба знижувати?Підвищена температура тіла – це симптом дуже багатьох хвороб, якого люди зазвичай бояться. Проте лікарі стверджують, що найчастіше небезпечним є стан, який викликає високу температуру, а не власне даний симптом. Тож не слід при найменшому підвищенні намагатися знизити температуру, варто дати час організму на самостійну боротьбу за здоров’я. Коли та яким чином треба регулювати температуру тіла людини?

Що треба знати про температуру тіла?

Нормальна температура тіла – показник досить індивідуальний, він залежить від віку та багатьох інших факторів. Наприклад, у дітей, особливо новонароджених, температура завжди трохи вища, це особливості їхнього фізіологічного стану. Показник 37°С – це середнє значення межі нормальної і підвищеної температури для людини. В зоні гіпоталамусу є центр терморегуляції, який реагує на зміни у стані кровоносних судин, рівні гормонів, появу чужорідних речовин у крові підвищенням температури тіла. Критичною вважається температура, вища за 40,5-41°С, коли вона є вже небезпечною для життя людини.

Якщо температура тіла підвищилися, це є ознакою того, що організм починає боротися з хворобою, виробляючи особливу речовину інтерферон. Якщо занадто рано прийняти жарознижуючий препарат, вироблення інтерферону зупиняється, і опірні сили організму знижуються. Часто виникає парадокс: хворому штучно знижують температуру, а потім дають імуномодулятори для стимулювання вироблення інтерферону. Ця ситуація є ненормальною, а ліки, які при цьому даються людині, абсолютно зайвими. Краще вміти грамотно контролювати властивості свого організму.

Переважна більшість сучасних лікарів не рекомендує знижувати температуру тіла, показник якої є меншим за 38,5°С. Проте існують показання, які вказують на небезпеку і порівняно невисокої температури. До них належать:
  1. Судоми, які раніше виникали при лихоманці.
  2. Погане перенесення високої температури тіла через наявність певних хронічних хвороб.
  3. Блювання, нудота, сильний головний біль, які з’являються навіть при незначному підвищенні температури.
За наявності таких симптомів треба обов’язково проконсультуватися з лікарем.

Також обережними треба бути людям з наявністю ендокринних та серцево-судинних хвороб. Їм необхідно своєчасно знижувати навіть не дуже високу температуру, оскільки вона може викликати загострення наявних захворювань.

Як знижувати температуру тіла?

На сьогодні медична наука рекомендує усього дві діючі речовини для зниження температури тіла в домашніх умовах. Це парацетамол та ібупрофен. При цьому парацетамол можна давати не частіше, ніж раз на 6 годин, і не більше, ніж 4 рази на добу. Ібупрофен можна прйимати ще рідше: не частіше, ніж раз на 8 годин, і не більше, ніж 3 рази на добу. Краще обирати однокомпонентні препарати на основі даних речовин, які можуть мати різні комерційні назви. Наразі не рекомендовано знижувати температуру за допомогою ацетилсаліцилової кислоту (аспірину) та анальгіну. Вони мають багато побічних дій, у багатьох країнах взагалі заборонені до продажу. Особливо їх не можна давати дітям.

Щодо форми лікарського засобу, це може бути препарат у вигляді пігулок, сиропу та свічок. Все залежить від віку хворого та інших факторів. Наприклад, маленькі діти зможуть випити лише сироп, а за наявності у людини блювання краще використовувати свічки. Також свічки ставлять немовлятам, яких ще важко примусити щось випити. Дорослі люди зазвичай віддають перевагу пігулкам.

Також слід пам’ятати, що при високій температурі тіла хворому рекомендовано багато пити теплої рідини. Це може бути чай, відвар, компот, просто тепла вода.
Бувають ситуації, коли з високою температурою тіла не вдається впоратися самостійно, в домашніх умовах. Тоді треба не зволікати, а терміново звернутися за медичною допомогою.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED