Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Стоматит: основні симптоми запалення ротової порожнини

Стоматит: основні симптоми запалення ротової порожниниСтоматологія у більшості з нас асоціюється виключно з зубами та зубним болем. Однак порушень які можуть виникнути зі сторони ротової порожнини досить багато, і всі вони потребують вчасного лікування. Наразі розберемо детальніше захворювання під назвою «стоматит». Що воно собою являє та які причини його появи?

Стоматит - це патологічний стан, що супроводжується формуванням запального процесу всередині ротової порожнини. Запалення має вигляд ранки або виразки, що може розташовуватися на щоках, яснах, язику або внутрішній стороні губи.
 
Розрізняють дві основні форми захворювання: герпесний та афтозний стоматити.

Основні причини

Відповідно до вищевказаних форм захворювання, причиною герпетичного стоматиту є інфекція вірусу простого герпесу. Герпес заразний з моменту розриву пухиря до повного загоєння. Після того, як людина інфікується вірусом, він залишається в організмі, переходячи в стан спокою та активується в умовах стресу, лихоманки, травми, гормональних змін.

Афтозний стоматит не є заразним. Він виникає переважно внаслідок недотримання належної гігієни ротової порожнини або травмування слизової оболонки рота. Також до переліку можливих тригерів стоматиту можна віднести наступні стани:
  • аутоімунні захворювання;
  • сухість слизових (переважно через постійне дихання ротом);
  • носіння брекетів або зубних протезів;
  • целіакія та підвищена чутливість до певних харчових продуктів (наприклад, полуниця, шоколад);
  • запальні захворювання кишківника;
  • захворювання ясен (гінгівіт) або інший тип інфекції порожнини рота;
  • слабкість імунної системи;
  • приймання певних лікарських препаратів (наприклад, антибіотики, препарати проти ревматоїдного артриту).

Характерні ознаки

Знову ж таки клінічна картина залежатиме від форми захворювання. Так при афтозному стоматиті у хворого виникатимуть виразки поодинокі або у вигляді скупчення. Вони овальної форми з характерними червоними краями, на щоках, яснах або язику. Центр виразок переважно білого або жовтого кольору.
 
На герпетичний стоматит зазвичай вказують множинні пухирі, які спричиняють суттєвий дискомфорт. Адже пацієнтові стає боляче їсти чи пити, що підвищує ризики зневоднення. Додатково спостерігається підвищене слиновиділення та набряк ясен, лихоманка. Відмітимо, що після того, як пухирці лопаються на їх місці формуються виразки, внаслідок чого існують ризики появи вторинної інфекції. 

Діагностика та тактика лікування

Стоматит можна діагностувати після ретельного фізичного огляду лікарем. Анамнез та прояви клінічної картини допоможуть визначити причину запалення. В протилежному випадку коли немає очевидної причини, а ураження є стійкими можливо провести біопсію на межі нормальної та аномальної тканини.
 
Тактика лікування залежатиме від типу стоматиту. Тобто у випадку герпетичної форми лікар призначить противірусні препарати. Лікування герпесного стоматиту не існує, але ліки допоможуть зменшити симптоми.

Також на період хвороби варто не забувати, що даний тип стоматиту є заразним.

Паралельно важливо не забувати вживати достатню кількість рідини та надати перевагу рідкій дієті на певний час.

Афтозний стоматит переважно не потребує лікування. Якщо порушення супроводжується болем лікар може запропонувати місцево знеболювальні креми. Медикаментозно якщо виразки досягають великих розмірів та викликають сильний біль лікар може призначити стероїдні препарати.

Важливо розуміти, що виразки які постійно рецидивують можуть вказувати на більш серйозний стан в організмі! Тому консультація лікаря є просто необхідною.
І не забувайте, про правильну гігієну порожнини рота з додатковим полосканням призначеним лікарем протимікробним засобом.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм