Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини скреготу зубами під час сну

Основні причини скреготу зубами під час снуДосить часто ми можемо спостерігати як під час спроби заснути ми стискаємо щелепу, або ж цей стан може виникнути безпосередньо під час сну. Чи приносить це шкоду, насамперед зубам? З'ясуємо далі.

На початку відмітимо, що скрегіт зубами має медичний термін - бруксизм. Найчастіше він виникає саме під час сну. Зазвичай він це не завдає шкоди, але коли скрегіт зубами відбувається регулярно, зуби можуть пошкоджуватися та можливий розвиток інших проблем зі здоров’ям порожнини рота.
 
Відмітимо, що успішність застосування тих чи інших методів залежатиме від причини скреготу зубами та додаткових симптомів.
 
Бруксизм може виникнути як зазначалося вище під час сну або при активності. Дія шліфування однакова, але бруксизм у стані неспання та уві сні вважаються двома окремими станами.
Так при захворюванні у стані пробудження, людина стискає щелепи та скрипить зубами протягом дня. Зазвичай це пов’язано з емоційними проблемами. Почуття тривоги, стресу або гніву може призвести до скреготу зубами. Але при цьому так можна зосередитися на чомусь. Відповідно управління стресом може допомогти з  проблемою.

Під час бруксизму уві сні можливо завдати більше шкоди, оскільки людина не усвідомлює проблему, відповідно і ступінь стискання щелепи та зубів.

Провокуючі фактори 

  1. Звички способу життя, такі як вживання алкоголю, куріння, а також споживання великої кількості кофеїну.
  2. Розлади сну.
  3. Стрес і хвилювання.
  4. Приймання певних ліків, у тому числі препаратів проти тривоги.

Характерні ознаки

Важливо розуміти, що бруксизм має свої наслідки, зокрема:
  1. Головний біль.
  2. Больові відчуття у щелепі, обличчі та вухах.
  3. Стирання зубів, а також поява болю і їх хитання.
  4. Пошкодження зубів.
У крайніх випадках також можуть виникнути проблеми з жуванням, розмовою та ковтанням.
 
Окрім того, людина може навіть не розуміти про розвиток у неї бруксизму до моменту появи симптомів.

Тактика

Лікар часто може діагностувати бруксизм на підставі фізичного огляду та виниклих симптомів. Але в деяких випадках може знадобитися дослідження сну під назвою полісомнографія.
Залежно від передбачуваних причин стоматолог може порекомендувати звернутися до лікаря для лікування основного захворювання.
 
Різні методи можуть допомогти позбутися бруксизму. До найбільш поширених відносять:
  1. Капи, що являють собою так звану шину яка пом’якшує зуби та запобігає скреготу один об одного під час сну. Вони також можуть зменшити навантаження на щелепу. Відмітимо, що капи можливо придбай в аптеці без рецепта, так і виготовити на замовлення з правильно підібраною товщиною та відповідно до розміру шелепи.
  2. Редуктивна коронопластика полягатиме у зміні форми або вирівнювання необхідної поверхні зубів. Показаннями до даної стоматологічної процедури є переважно неправильне розташування або їх яскраво виражена кривина.
  3. Ботокс проводься з метою зменшення больового відчуття та безпосередньо скреготу зубами, шляхом розслаблення м'язів при введенні ін'єкції у жувальну порожнину. Відмітимо щодо доцільності даного методу все ще проводяться розробки.
  4. Зниження стресу. Це стосується тих випадків коли за скреготом зубами криється психологічна проблема у вигляді стресу або навіть депресивного сану. Спеціаліст може допомоги впоратися з проблемою завдяки медитаціям, йоги, терапії з психотерапевтом.
  5. Вправи для м'язів язика та щелепи, що дають можливість їх розслабити.
Важливо розуміти, що аби уникнути значних стоматологічних ускладнень, важливо почати лікування на ранній стадії.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм