Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Захворювання ясен та прояв їх симптомів

Захворювання ясен та прояв їх симптомівБлизько 80% людей мають проблеми з яснами, що значно перевищує відсоток захворювань пов'язаних із зубним болем. І в тому випадку, якщо вчасно не вилікувати запалені ясна, то це призведе до втрати зубів.

Розберемо, які тривожні симптоми свідчать про розвиток захворювань ясен, та які заходи необхідно вжити.

Захворювання ясен характеризуються розвитком запального процесу в тканинах ясен, що може стрімко поширитися на кісткову тканину яка безпосередньо тримає зуб.

Існують три стадії захворювання ясен:

  1. Гінгівіт: відбувається запалення слизової навколо конкретного зуба. Основні причини, що викликають гінгівіт це недотримання гігієнічних норм. Розрізняють катаральну, виразкову, гіпертрофічну форми гінгівіту. Не залежно від форми, тканини зуба не запалюються і сам зуб також не пошкоджується. Запальний процес досить легко ташвидко лікується, але при занедбаності ситуації переходить в пародонтит.
  2. Пародонтит: на цій стадії руйнується опорний апарат зуба. Поступово відбувається відділення ясен від зуба, створюючи так звану кишеню, куди потрапляє та накопичується їжа. Це призводить до кровоточивості, підвищеної чутливості під час жувальних рухів. При відсутності необхідних заходів в «ясенних кишенях» виникає гній, зуб починає хитатися, а згодом випадає.
  3. Пародонтоз: має певну схожість з пародонтитом, але для цієї форми характерний не розвиток запалення, а порушення кровопостачання тканин. Ясна починають повільно руйнуватися без видимих проявів (не червоніють, не кровоточать та не набрякають). Процес небезпечний тим, що здатен розповсюджуватися всю щелепу. Лікування досить тривале.

Причини

  • відсутність гігієнічних норм ротової порожнини;
  • механічне пошкодження ясен (інтенсивна чистка зубів);
  • зубний наліт, а саме бактерії, які його викликають;
  • зубний камінь.
Також до факторів, які можуть погіршити ситуацію відноситься ослаблення імунітету, дефіцит вітамінів в організмі, шкідливі звички, патології ендокринної системи.

Симптоми

  • набряк, почервоніння та підвищена чутливість ясен;
  • неприємний запах з рота;
  • рихла поверхня ясен;
  • кровоточивість ясен.
При загостренні захворювання з'являється гній, підвищується температура тіла, біль набирає пульсуючого характеру.

Діагностика

При перших же ознаках запалення необхідно звернутися до стоматолога. Лікар проведе візуальний огляд, збере анамнез з метою з'ясування причини. До додаткових методів діагностики відносяться вимірювання глибини пародонтальних каналів за допомогою зонда (при їх наявності), визначення рухливості зубів (за допомогою пінцета), рентгенографія та бак посів.

Лікування

При наявності зубного нальоту чи каменю необхідно від них позбутися.  Оскільки це викликає не тільки естетичний дефект, але і руйнує зуби.  Залежно від стану ротової порожнини застосовують ультразвукову або механічну чистку зубів.  Надалі необхідно підібрати відповідну зубну пасту (при запаленні ясен вони не повинні містити фтор) та зубну щітку (з м'якою щетиною).
 
Для зняття запалення, набряків застосовуються спеціальні гелі та мазі, які також мають й  протимікробний ефект.  При розвитку ускладнень можливе додаткове застосування антисептиків.
 
Достатньо ефективною буде фізіотерапія (при хронічній формі), а саме:
  • масаж (пальцевий або вакуумний), для поліпшення кровопостачання;
  • дарсонвалізація (не застосовується при наявності гною в ясенних кишенях);
  • вакуумний масаж ясен, для зупинки атрофії тканин.
За умов стрімкого розвитку запалення та відсутності ефекту від раніше проведеної терапії, застосовується хірургічне втручання.
 
Також необхідно внести корективи в раціон, для поліпшення стану ясен включіть в меню морепродукти та продукти багаті вітаміном С.

Профілактика

З метою профілактики запалення ясен необхідно стежити за гігієною ротової порожнини, збалансовано харчуватися, відмовитися від шкідливих звичок та проводити регулярні профілактичні огляди у стоматолога.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм