Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Карієс молочних зубів: лікувати чи почекати?

 Карієс молочних зубів: лікувати чи почекати?Карієс молочних зубів - це досить поширене явище для дітей старше 3-4-х років. Молочні зуби в цьому віці дуже схильні до різних інфекцій ротової порожнини, провідне місце серед яких займає карієс. Однак багато хто стверджує, що лікувати молочні зуби немає сенсу, оскільки вони все одно випадуть. Лікарі ж при цьому наполегливо рекомендують не запускати дитячі хвороби зубів і ясен. Адже карієс та інші стоматологічні захворювання - це, перш за все, осередок інфекції, з якою потрібно боротися.

Чому з'являється карієс молочних зубів?

На розвиток карієсу у дітей можуть вплинути наступні фактори:
  • Недостатня гігієна ротової порожнини: у залишках їжі, що не були видалені під час чистки зубів, розмножуються бактерії. Вони і провокують карієс.
  • Передача каріозних бактерій від людини з карієсом дитині під час поцілунків, через їжу із загального посуду.
  • Зловживання солодким, оскільки сахароза, фруктоза і глюкоза призводять до руйнування емалі.
  • Генетична схильність до карієсу. Відомо, що зуби починають формуватися у плода в утробі матері, під час першого триместру вагітності. У дитини може з'являтися карієс, якщо у його батьків зуби схильні до цього захворювання, якщо жінка під час вагітності курила, приймала певні ліки, хворіла інфекційними захворюваннями.
  • Неправильне використання сосок в перші 2 роки життя дитини. Якщо малюк звик засинати з пляшечкою, особливо якщо в ній солодкий компот або чай, шанси появи карієсу в майбутньому у нього високі.

Лікувати чи почекати?

Батьків цікавить головне питання: лікувати молочні зуби у дітей, чи розумніше все ж почекати, поки вони випадуть? Стоматологи одностайні в тому, що лікувати молочні зуби не тільки можна, а й треба. І це необхідно робити з наступних причин:
  • Молочні зуби випадають не в один день і навіть не в один рік. І якщо інфікований молочний зуб буде довго перебувати поруч з постійним, інфекція на здоровий зуб може легко поширитися.
  • Потрібно розуміти, що карієс - це інфекція, вогнище якої буде в організмі постійно, якщо зуб не пролікувати. Лікарі стверджують, що карієс провокує й інші інфекційні хвороби, такі як отит, риніт, тонзиліт. Також патогенні бактерії, які розмножуються через карієс, здатні викликати хвороби шлунково-кишкового тракту.
  • Карієс руйнує зуб, через це може виникнути необхідність видалити його передчасно, не дочекавшись формування постійного зуба. Це може створити дитині певні незручності.
  • Потрібно, в першу чергу, пожаліти дитину. Адже каріозний зуб болить, приносить дискомфорт під час їжі.
  • Карієс провокує й інші стоматологічні хвороби, наприклад, пульпіт, периодонтит.

Особливості лікування карієсу молочних зубів

Якщо звернутися до стоматолога вчасно, лікування карієсу у дітей може бути досить швидким і максимально безболісним. Може бути достатньо захистити зубну емаль від подальшого руйнування за допомогою нанесення на неї фтористого лаку або з'єднання фтористого срібла. Якщо карієс прогресує, пломбування необхідне.

Особливу увагу потрібно приділити застосуванню анестезії в дитячій стоматології. Така практика існує, але доцільно це робити тільки для лікування багатьох зубів відразу, коли дитина просто не зможе всидіти так довго в кріслі. Однак варто пам'ятати, що анестезія - це дуже відповідальний захід. Перед введенням дитині препарату потрібно обов'язково зробити їй тест на реакцію на ліки. Це робиться, щоб уникнути анафілактичного шоку, який теоретично у будь-якої людини може з'явитися на будь-який препарат. Звісно, анестезію дітям роблять тільки після згоди батьків.

Молочні зуби хоч і тимчасові, але лікувати їх однозначно потрібно. Адже не можна не звертати жодної уваги на вогнище інфекції в порожнині рота дитини, яке поширюється, завдає шкоди здоров'ю малюка і приносить йому значний дискомфорт.

Автор: Ольга Купріянова
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм