Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Бронхоектатична хвороба: основні симптоми ураження дихальних шляхів

Бронхоектатична хвороба: основні симптоми ураження дихальних шляхів Бронхоектатична хвороба - це патологічний процес, що супроводжується пошкодженням трубок в легенях (дихальних шляхах) у вигляді розширення та утворення мішків. Це своєю чергою ускладнює виведення слизу з легенів та може спричинити часті інфекції.

Зауважимо, що захворювання є хронічним. Відповідно його неможливо повністю усунути. Однак можливо контролювати.
 
Бронхоектатична хвороба може мати легкий або важкий перебіг, залежно від ступеня пошкодження легень. Деякі люди мають захворювання і навіть не знають про нього. Іншим варіантом розвитку порушення є його тривалий розвиток,  коли повторні інфекції серйозно пошкодили легені.

Характерні ознаки

Механізм розвитку бронхоектатичної хвороби  полягає в ураженні дихальних шляхів у вигляді потовщення та розширення. Пошкоджені дихальні шляхи не можуть очищати слиз так, як вони повинні. Потім бактерії ростуть у слизі, викликаючи більше запалення та пошкодження дихальних шляхів. Це насамперед супроводжується появою сильного кашлю, оскільки тіло намагається видалити інфікований слиз.

До найбільш поширених ознак захворювання можна віднести:
  1. Задишка.
  2. Кашель хронічного характеру. Можлива поява домішок крові при кашлі.
  3. Виділення густого слизу, що має неприємний запах.
  4. Больові відчуття у грудях.
  5. Під час дихання прослуховуються хрипи.
  6. Швидка стомлюваність.
Розвиток симптомів може тривати від кількох місяців до кількох років.

Основні причини

Спеціалісти розрізняють дві основні категорії захворювання, а саме муковісцидоз (МВ) бронхоектази та бронхоектатична хвороба без муковісцидозу. І якщо перший тип пов’язаний з муковісцидозом і є генетичним захворюванням, яке викликає нетипове утворення слизу, то за другим типом криється ряд можливих причин. Серед них астма, імунодефіцит, пневмонія, туберкульоз.
 
Зауважимо, що ризик розвитку бронхоектазів зростає з віком, хоча не варто виключати їх можливе формування у більш молодому віці. Переважно у жінок. 

До інших можливих факторів ризику відносять повторне вдихання їди чи напоїв, запальні захворювання кишківника, ХОЗЛ тощо. Загалом людина  піддається більшому ризику бронхоектазів, при наявності основного захворювання, яке впливає на легені або імунну систему. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу потребує проведення ряду діагностичних тестів серед яких КТ, рентгенографія, лабораторні дослідження крові та мокротиння, бронхоскопія. 
 
Як зазначалося вище не існує ліків від бронхоектазів, але лікування важливо, щоб допомогти впоратися із захворюванням та його наслідками. Тому дії лікаря будуть направлені на контролювання бронхіального секрету та запобігання інфекцій. З цією метою лікар може запропонувати проходження фізіотерапії (застосування спеціального жилета з метою очищення легень від слизу), усунення основних захворювань, корекція способу життя, застосування методів для відкашлювання надлишку слизу.

При розвитку невеликої ділянки бронхоектазів, лікар може порекомендувати операцію, хоча це рідко. Медикаментозно з метою усунення патогенних збудників та зменшення запалення можливе призначення антибіотиків, макролідів, муколітиків.

Після курсу лікування важливо слідувати рекомендаціям лікаря, аби запобігти загостренню захворювання. До прикладу до типового плану лікування можна віднести вакцинацію проти грипу, правильне харчування, дотримання гігієни сну, миття рук.

Перспективи для пацієнтів з бронхоектазами залежать від тяжкості стану та того, що його викликає. Більшість осіб з патологією живуть нормальним життям, контролюючи свої симптоми за допомогою рекомендацій лікаря та ліків.
Також вагому роль у перебігу захворювання становить рання діагностика, аби запобігти додатковому пошкодженню легень. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм