Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Кашель та патології, які можуть його спричинити

Кашель та патології, які можуть його спричинитиКашель належить до нормальних фізіологічних процесів організму та являється реакцією на дію певного подразника та необхідністю очистити дихальні шляхи від нього. Причини кашлю можуть мати різну природу, не виключенням є і нова коронавірусна інфекція. Тому необхідно звертати увагу на виниклий симптом та своєчасно звернутися за консультацією до лікаря.

Кашель– це миттєвий захисний рефлекс, який часто повторюється та виникає з метою очистити дихальні шляхи від рідин, сторонніх частинок.

Механізм кашлю виникає при розвитку примусового видиху проти закритої голосової щілини й сильного вивільнення повітря з легенів після відкриття голосової щілини, що і спричиняє появу характерного звуку.

Причини

В залежності від характеру причини кашель може виникати як періодично, так і на постійній основі.
  • куріння: кашель набуває хронічного характеру;
  • бактеріальна та вірусна інфекція дихальних шляхів;
  • приймання певних медикаментозних препаратів.

Види кашлю

Кашель при захворюваннях може бути як вологим та сухим, та відрізнятися своєю тривалістю.

Сухий кашель виникає без утворення бронхіального мокротиння, відповідно немає потрібності у його відкашлюванні. Найчастіше поява сухого кашлю пов’язана з розвитком інфекційного процесу в верхніх дихальних шляхах (грип), глотці (ларингіт) або нижніх дихальних шляхах (трахеїт). Виникнення сухості в дихальних шляхах зазвичай супроводжується поколюванням, частим повторюванням, що значно виснажує хворого.

Вологий кашель характеризується утворенням та накопиченням бронхіальної мокроти. Причиною його появи є інфекції, яка викликає подразнення слизової дихальних шляхів та виділення густого мокротиння у бронхах.

В залежності від тривалості виділяють гострий кашель (триває не більше трьох тижнів), підгострий (триває чотири-шість тижні) та хронічний (більш як 8 тижнів) кашель.

Симптоми

В залежності від першопричини можливе виникнення наступних додаткових скарг:
  • підвищення температури, біль при ковтанні, нежить – інфекційні процеси;
  • слабкість, печія, нежить, сухість та першіння в горлі – при гастроезофагеальному рефлюксі;
  • втрата свідомості, біль в області грудної клітки – може свідчити про перенесену травму.
При виникненні наступних симптомів, важливо якнайскоріше звернутися до лікаря:
  • кашель триває більш як тиждень;
  • підвищення температури упродовж трьох діб;
  • ускладнене дихання;
  • поява кров’яних домішок у мокротинні або мокрота набула зеленого кольору;
  • кашель постійно з’являється вночі;
  • стрімка втрата ваги;
  • припухлість на шиї;
  • відсутність смаку та нюху.
Не варто ігнорувати погіршення стану!

Які захворювання можуть супроводжуватися кашлем?

  1. Емфізема.
  2. Туберкульоз.
  3. Алергічний риніт (реакція організму на певні алергени, наприклад, пилок).
  4. Кислотний рефлюкс (хронічне захворювання травної системи, що супроводжується печією).
  5. Рак легенів.
  6. Ларингіт (запалення голосових зв’язок).
Захворювань, симптомом яких є кашель існує велика кількість. Тому в тому випадку якщо кашель Вас турбує упродовж трьох тижнів консультація лікаря край необхідна.

Діагностика та лікування

Для виявлення причини виникнення кашлю, лікар проводить огляд та з’ясовує перебіг симптомів. Для підтвердження діагнозу необхідно провести рентгенографію, взяти мазок харкотиння з метою виявлення збудника інфекції.

Метод лікування буде залежати від поставленого діагнозу під час проведення діагностики. В тому випадку якщо кашель викликаний застудою, достатнім буде вживати велику кількість рідини, відпочивати, не забувати про зволоження повітря у приміщенні, відмовитися від куріння, в тому числі й пасивного. При розвитку інфекційного процесу в дихальних шляхах доречним буде призначення комплексного лікування (антибіотикотерапія, відхаркувальні препарати).

Кашель являється сигналом тривоги, як у дорослих, так і у дітей. Його не потрібно ігнорувати та самостійно докладати зусиль  для припинення. Поява кашлю є причиною звернутися до лікаря. 

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм