Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вірусний та бактеріальний бронхіт: різниця в стратегії лікування

Вірусний та бактеріальний бронхіт: різниця в стратегії лікуванняБронхіт – дуже розповсюджена хвороба дихальних шляхів, характерним симптомом якої є кашель. Його можуть викликати як віруси, так і бактерії, і в залежності від цього буде відрізнятися стратегія лікування захворювання. Тому так важливо розуміти, на яку саме форму бронхіту занедужала людина: вірусну, чи бактеріальну?

Вірусний бронхіт

Вірусний бронхіт виникає через запалення бронхів, яке спричинили віруси. Можливих збудників є біля 200, вони осідають на слизовій оболонці носоглотки, звідки потрапляють до бронхів. Ознаки вірусного бронхіту наступні:
  • підвищення температури тіла до 38-39°С;
  • кашель;
  • нежить;
  • біль у горлі;
  • біль у м’язах;
  • сльозотеча;
  • втрата апетиту.
Кашель сигналізує про те, що в бронхах розвивається запалення, і рецептори слизової провокують спазми. Спочатку кашель зазвичай сухий, через пару днів – вологий. Особливість вірусного бронхіту – досить короткий інкубаційний період, перші симптоми хвороби проявляються вже через 1-5 днів після зараження. Потім організм починає виробляти антитіла до збудника хвороби, і людина одужує. Зазвичай це відбувається через 3-5 днів після появи перших симптомів. Тобто вірусний бронхіт триває недовго.

Бактеріальний бронхіт

Бактеріальний бронхіт – це патологія дихальних шляхів, що виникає через активність певних патогенних мікроорганізмів. Часто вірусний бронхіт ускладнюється і перетворюється на бактеріальний. Це буває тоді, коли організм людини занадто слабкий, щоб вчасно захиститися від патогенної мікрофлори, яка починає активно заселяти бронхи.

Спровокувати бактеріальний бронхіт можуть такі мікроорганізми, як стрептококи, стафілококи, гемофільна паличка, пневмококи тощо.

Для бактріального бронхіту характерні такі симптоми:
  • біль у грудях, відчуття дискомфорту та печіння;
  • кашель: спочатку сухий, через 3-4 дні мокрий, з виділенням зеленуватого густого мокротиння;
  • підвищення температури тіла до 37,5°С, яке виникає десь на 4 день хвороби;
  • жорстке дихання з хрипами;
  • відчуття втоми;
  • головний біль;
  • сонливість;
  • млявість.

Лікування вірусного та бактеріального бронхіту

Перелічені симптоми допоможуть визначити, яка форма бронхіту у хворого. Проте, щоб остаточно підтвердити діагноз, лікар може призначити аналіз крові та мокротиння. Аналіз крові покаже, якою є форма хвороби, за показниками ШОЕ та лейкоцитів, аналіз мокротиння допомагає виявити джерело інфекції.

Лікування вірусного бронхіту передбачає наступні рекомендації:
  1. Пити багато теплої рідини щоб розріджувати мокротиння та виводити його з запалених бронхів.
  2. Дати організму набратися сил, щоб він міг ефективного боротися з вірусом. Для цього краще дотримуватися постільного режиму, не переносити хворобу на ногах.
  3. Регулярно провітрювати приміщення, у якому знаходиться хворий.
  4. За призначенням лікаря робити інгаляції та вправи для дихання, щоб мокротиння швидше розріджувалося.
  5. За необхідності знижувати температуру тіла (якщо її показники вище за 38,5°С).
Якщо дотримуватися цих правил, через 3-5 днів вірусний бронхіт залишиться в минулому. Проте, якщо не пити багато рідини, перевтомлювати ослаблений організм на роботі, вірусна форма має всі шанси перерости в бактеріальну.

Бактеріальний бронхіт лікується майже так само, але з одним суттєвим корегуванням: він передбачає обов’язкове застосування антибактеріальних засобів.  Саме антибіотики знищують бактерії, на віруси ж вони не діють. Необхідний препарат, дозування та тривалість курсу підбере лікар, самостійно цього робити ні в якому разі не можна. Також не слід відмовлятися від прийому антибіотиків одразу після покращення стану, курс треба пройти повністю, інакше можлива поява ускладнень, рецидив.

Лікарі наголошують на тому, що переважна більшість бронхітів починається з вірусної форми. Проте через недотримання простих правил лікування вірусний бронхіт часто переростає у бактеріальний, боротися з яким можна лише за допомогою антибіотиків. Тож краще побути 3-5 днів вдома, ніж потім ще проходити курс антибіотикотерапії.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм