Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Бронхіальна астма – вирок, чи стиль життя?

Бронхіальна астма – вирок, чи стиль життя?Сьогодні, 11 грудня, відзначається Всесвітній день хворого на бронхіальну астму. Саме в цей день слід дізнатися, яким чином можна убезпечити себе від даного захворювання, та зрозуміти, як з ним жити, якщо уникнути його не вдалося.

Що треба знати про бронхіальну астму?

Астма – це хронічна хвороба дихальних шляхів, яка супроводжується періодичними нападами задухи, викликаними спазмами та набряком слизової оболонки бронхів. Запальний процес при бронхіальній астмі має свою специфіку, оскільки в його основі – алергічний компонент. Тому хвороба має нападоподібний характер. Чому виникає астма, до кінця медицині невідомо. Проте є фактори, які можуть ї провокувати. Це погана спадковість, надмірні фізичні навантаження, контакт з алергенами, ускладнення після вірусної інфекції, наслідок стресу. Також велике значення має постійне контактування людини з тютюновим димом, забрудненим чи холодним повітрям, ароматизаторами. Підвищений ризик розвитку бронхіальної астми у людей, які через трудову діяльність змушені перебувати у запилених приміщеннях, а також працюють з токсичними хімічними речовинами.

До симптомів бронхіальної астми належать:
  • сухий кашель, який посилюється вночі та зранку;
  • хрипи та свист під час дихання;
  • відчуття здавленості у грудній клітині;
  • брак повітря, задишка;
  • прискорене та голосне дихання;
  • прискорений пульс;
  • посиніння шкірних покривів, губ.
Зазвичай астма проявляється нападами: людина відчуває себе абсолютно здоровою, а потім за хвилину вже задихається. Контролювати частоту та інтенсивність нападів можна за допомогою правильно підібраного лікування.

Як лікувати астму?

Бронхіальна астма – це хронічна, та, на жаль, поки невиліковна хвороба. Головна мета лікування – встановлення тривалого контролю над хворобою. Для цього треба постійно контактувати зі своїм лікарем, який буде змінювати дози медичних препаратів в залежності від характеру перебігу хвороби. Також слід неухильно дотримуватися всіх рекомендацій лікаря, уникати подразнення дихальних шляхів різними речовинами, алергенами.

Лікування астми включає в себе застосування препаратів для:
  • полегшення симптомів нападів (бронходілататори);
  • постійної підтримуючої терапії (кортикостероїди, кротони, бронхорозширюючі препарати тощо).
Хворим на бронхіальну астму слід завжди з собою носити ліки, які допоможуть у разі нападу не задихнутися. Зазвичай вони випускаються у зручних міні-інгаляторах, які не займають багато місця. Виходити без них з дому вкрай небезпечно та безвідповідально, адже напад може статися будь-де та будь-коли.

Чи існує профілактика астми? Однозначно – так. До неї належить регулярне прибирання та провітрювання приміщень, своєчасне лікування хвороб органів дихання, усунення можливих алергенів, здоровий спосіб життя. Також треба пам’ятати, що астма часто розвивається у сім’ях, де є курці чи домашні тварини. Тютюновий дим та шерсть тварин – це алергени, які часто призводять до розвитку бронхіальної астми.

Загалом бронхіальна астма – це далеко не вирок. Хоча повністю її вилікувати поки не вдалося, існують препарати, які забезпечать цілком нормальну якість життя, допоможуть подовжити проміжки між нападами, знизити їх інтенсивність, зняти головні симптоми. Якщо такий діагноз поставлено, не варто панікувати, слід просто переглянути свій спосіб життя та неухильно дотримуватися рекомендацій лікаря.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм